Ragù bolognese, the AIP version

Zoals je in mijn vorige post kon lezen ben ik sinds kort het Auto-immuun Paleo protocol aan het volgen. Dat wil zeggen dat o.a. alle nachtschades (tomaten, alle pepers, aardappelen en aubergines) off limits zijn. Wat doe je dan als de kinderen graag pasta Bolognese eten? Dan kan je het alleen voor hen maken, of je doet zoals ik en maakt het recept gewoon AIP-proof. Zo voelt niemand zich tekort gedaan 🙂 . Het recept dat ik altijd gebruik om Bolognese saus te maken licht erg dicht bij het traditionale recept zoals het door de “Accademia Italiana della Cucina” is neergelegd bij de kamer van koophandel van Bologna. Om het AIP-proof te maken liet ik gewoon de tomaten en melk weg (de melk wordt trouwens enkel toegevoegd om het zure van de tomaten te verzachten) en vervang de room met kokosroom. Ik maakte onderstaand recept in drievoud, zodat ik ook een paar porties kon invriezen.

  • 300 gr rundsgehakt
  • 150 gr pancetta (of spek), fijngehakt
  • 1 grote of 2 middelgrote wortelen, fijngehakt
  • 2 takken selder, fijngehakt
  • 1 ui, fijngehakt
  • 125 ml beenderbouillon (het originele recept vraagt om witte wijn, als je geen W30 of AIP doet kan je dat gebruiken)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels reuzel (of spekvet)
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 125 ml kokosroom (zet een blik koksomelk – zonder emulgatoren! – 24 u in de koelkast, lepel dan de room vanboven uit het blik)
  • Als je geen AIP doet kan je ook 300 gr gepelde tomaten of passata toevoegen

Smelt de olijfolie en reuzel in een gietijzeren stoofpot of pot met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg de pancetta (of het spek) toe en laat lichtjes fruiten. Voeg de uien, selder en wortelen toe en fruit al roerend tot de uien transparant zijn. Voeg het rundsgehakt toe en bak het onder voortdurend roeren rul. Blus met de beenderbouillon (of wijn). Als je tomaten gebruikt voeg deze dan nu toe, roer alles door elkaar en laat het 2 op laag vuur pruttelen. Als de saus te droog wordt voeg dan nog wat bouillon toe. Breng op smaak met peper en zout. Als de ragù klaar is voeg dan de kokosroom bij en laat even doorwarmen. In Bologna wordt de room enkel toegevoegd als de ragù met gedroogde pasta (zoals spaghetti) wordt gegeten, maar NIET als hij gegeten wordt met verse eierpasta (zoals verse tagliatelle).  Serveer met zoodles/zucchetti of noodles van zoete aardappel.

ragù bolognese

 

2 reacties op “Ragù bolognese, the AIP versionVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.