Braadkip

Braadkip

Er is niets zo makkelijk klaar te maken als een braadkip, eens je weet hoe het moet. Terwijl de oven het werk doet kan je rustig bekomen van de werkdag, of andere nuttige dingen doen. Wij zijn allemaal dol op kip, en ik maak bijna wekelijks braadkip. Meestal op zondag, want dan hebben we maandag (en dinsdag) nog restjes om als ontbijt en/of lunch te eten. Of je nu 1 of 2 kippen in de oven stopt, dat is evenveel werk, dus doe ik er ineens maar 2. Hoe lang de kippen in de oven moeten staan, daar is een héél eenvoudig rekensommetje voor, dat werkt elke keer weer! Neem kippen van ongeveer hetzelfde gewicht en reken dan uit met het gewicht van je zwaarste kip: 50 minuten per kilo kip. Dus als de ene kip bv. 1,485 en de andere kip 1,515 weegt (want geen 2 kippen zijn ooit gelijk) dan is reken je: 50 x 1,515 =  75,75 = 75 minuten. De kip gaat in een koude oven (niet voorverwarmen), de oven gaat op 200° en de kip mag er 75 minuten in blijven staan. Het resultaat is elke keer weer een lekkere, sappige kip die van het bot valt en toch niet droog is.

Ik wissel wel eens af met kruiden, maar de Magic Mushroom Powder van Nomnompaleo is hier favoriet! Soms mag het al eens wat pittiger, en dan gebruik ik de chorizo-kruiden uit dit recept, of een garam masala curry poeder. Kijk wel goed wat er in je kruidenmengsels zit, dikwijls zitten er ongewenste ingrediënten in! Ik bestel zelf meestal kruiden bij Pit & Pit omdat daar geen onnodige vullers en anti-klontermiddelen en wat nog meer in zitten. Vermijd de traditionele potjes “kipkruiden” in de supermarkt, daar zit meestal niet veel goeds in!

Ik vind de kwaliteit van wat we eten zeker zo belangrijk als de smaak, dus kies ik voor de beste kwaliteit kip die ik kan vinden en daar betaal ik met plezier wat meer voor. Het smaakvoordeel is dan ook nog eens enorm. Wat ook opvalt is dat er uit deze hoevekippen, die een beter (en langer) leven hebben gehad, veel minder water komt. Vroeger kocht ik meestal de goedkope braadkippen uit de supermarkt. Na het braden stond er dan 1 à 2 cm vocht in mijn braadslee. Dit vocht was nog steeds vloeibaar na afkoelen, dus grotendeels water. Bij de kippen die ik nu koop komt er amper vocht uit, en als dat afgekoeld is zie je duidelijk dat het vooral vet en collageen is, het wordt vast en lijkt wel gelatine. Ik gebruik een braadslee met rooster uit de gekende Zweedse supermarkt, waardoor de kip rondom rond een lekker krokant velletje krijgt. Maar je kan ook het rooster van je oven gebruiken. Schuif dan wel een ovenschaal onder het rooster om het vet op te vangen.

Van de botten van deze braadkippen maak ik achteraf bottenbouillon.

Braadkip
Braadkip

Braadkip
Recept Afdrukken
Prep Tijd
2 minuten
Kook Tijd
v.a.50 minuten
Prep Tijd
2 minuten
Kook Tijd
v.a.50 minuten
Braadkip
Recept Afdrukken
Prep Tijd
2 minuten
Kook Tijd
v.a.50 minuten
Prep Tijd
2 minuten
Kook Tijd
v.a.50 minuten
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Doe voor het "Paddo-poeder" alle droge ingrediënten in een keukenmachine of blender, en maal tot een fijn poeder.
  2. Wrijf de kippen rondom rond in met 1 à 2 eetlepels van het "Paddo-poeder" (of met andere kruiden naar keuze).
  3. Leg de braadkippen op het rooster in de braadslee (of als je geen braadslee hebt, leg de kippen dan op het rooster van je oven, en schuif een ovenschaal onder het rooster zodat het vet wordt opgevangen).
  4. Zet de braadslee in de oven en zet de oven aan op 200°C (de oven mag niet voorverwarmd zijn!).
  5. Doe je rekensommetje: gewicht van de zwaarste kip in kilo maal 50 = aantal minuten dat de kip in de oven moet.
Notities

Serveer met een flinke portie wokgroenten en (bloemkool)rijst, of zoete-aardappelfrietjes. Of zelfs met lekkere, zelfgemaakte appelmoes, waarom ook niet!

Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

0 reacties op “BraadkipVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.