Ik heb het geprobeerd he, maar het lukt niet. Ook deze keer weer niet. Gewoon een recept namaken, ik kan dat niet! Een recept is voor mij een bron van inspiratie, ik ga ermee aan de slag, maar ik verander altijd wel iets. Ik zag deze broccoli-puree met basilicum passeren op Paleo.be en ik wist dat ik die wou maken, maar als ik naar het recept keek gingen de radertjes in mijn hoofd er meteen mee aan de haal. Hmm, die look meekoken, en dan gewoon die olijfolie eronder? Dat kan krachtiger, dat ga ik zo en zo en zo doen. En zo gaat dat elke keer. Niet dat ik dat erg vind, want meestal klopt het wel. Ik was bang dat het originele recept wat aan de flauwe kant zou zijn voor onze smaakpapillen, want wij houden wel van stevige smaken hier 🙂 . Umami, noemen ze dat. En umami zit in verschillende dingen, bv. in tomaten. Of in (gedroogde) paddestoelen. En ook in ansjovis, en daarom deed ik die erbij. En zo was hij toch net pittig genoeg. Ik eet momenteel weer geen nachtschades, want anders had ik er zeker ook een flinke snuf chilivlokken onder gedaan!
- 3 stronkjes broccoli in roosjes, stronken gepeld en in fijne stukjes
- 3 teentjes knoflook in 4 gesneden
- +/- 6 eetlepels olijfolie
- 100 gr pijnboompitten
- +/- 10 blaadjes basilicum (ik gebruikte Thaise basilicum, want die had ik staan)
- 4 flinke ansjovisfilets
- zeezout
- versgemalen zwarte peper
- 1 snuf chilivlokken
- Doe de broccoli (roosjes + stukjes stronk) en een kookpot, voeg water toe tot de roosjes bijna onderstaan, breng aan de kook en laat een 10-tal minuten koken. Giet ze dan af in een vergiet.
- Giet ondertussen de olijfolie in een steelpannetje, voeg de ansjovisfilets en de knoflookstukjes toe en zet op een laag vuurtje. Laat de olijfolie een 5-tal minuten pruttelen, tot de ansjovisfilet opgelost is en de knoflook lichtbruin kleurt. Zet opzij.
- Rooster de pijnboompitten op middelhoog vuur in een droge koekenpan, tot ze een mooi bruin kleurtje hebben. Zet opzij.
- Doe de broccoli (eventueel in delen) in een keukenrobot, voeg de olijfolie met ansjovis en knoflook toe en maal tot een grove puree.
- Voeg 2 handenvol pijnboompitten toe en laat nog kort draaien, tot de pijnboompitten fijngehakt zijn.
- Breng op smaak met zeezout en zwarte peper. Als de puree te droog is nog een beetje olijfolie bijvoegen.
- Garneer met de overige pijnboompitten (en een ansjovisfilet, voor de liefhebbers - ik ben er dol op!). Serveer met een lekker stukje varkensvlees, zoals een heerlijk lekkere kotelet van Mangalica varken.
0 reacties op “Broccolipuree met pijnboompitjes en basilicum”Voeg die van jou toe →