Chia chia chia

Chia chia chia

Een maand geleden klaagde iemand in de ‘Project 30’-groep van april dat chiapudding echt wel smakeloos was. Nadat ik het recept bekeek begreep ik de klacht, want er zaten bijna geen ‘smaakmakers’ in. Chiazaad heeft van zichzelf nauwelijks smaak, dus om er een lekkere ontbijtpudding van te maken moet je zorgen dat alle andere ingrediënten als smaakbommetjes dienen. Ik besloot een ‘chiachiachia-special’ te maken met een 6-tal variaties. Ik heb de afgelopen maand dus héél regelmatig chiapudding als ontbijt gegeten! Maar ik kan je met het hand op mijn hart zeggen dat deze receptjes grondig getest en goedgekeurd zijn. Natuurlijk verschillen smaken, en kan het zijn dat er eentje bij is dat je niet zo lekker vindt, maar dan heb je gelukkig nog 5 anderen 😉 . Mijn absolute favoriet? Ik twijfel tussen de Americano en de Chococolaaaaaah!

Al deze recepten zijn 100% zuivelvrij en vrij van geraffineerde suikers. Alleen in de roze pudding zit een beetje extra zoetstof, onder de vorm van granaatappelmelasse, maar alle andere zijn dus ook Project 30-proef! Chia chia chia

Chia chia chia
Recept Afdrukken
De hoeveelheden in de recepten zijn voor 2 personen. Deze chiapudding blijft zeker een 3-tal dagen lekker in de koelkast, dus je kan ook meerdere porties maken voor een paar dagen na elkaar. Je kan er ook een fancy dessertje van maken, door de pudding in kleinere potjes te serveren! De basis van de chiapudding (voor 2 personen) is steeds 250 ml vloeistof en 2 eetlepels (1 eetlepel = 15ml, 2 eetlepels chiazaad = +/- 25 gr) chiazaad. Meng alle ingrediënten 's avonds voor het slapen gaan, zet de pudding in de koelkast en laat het chiazaad zijn magie doen. 's Ochtends heb je een dikke pudding die je tot de middag verzadigd houdt.
Porties Prep Tijd
2 porties 5 minuten
Passieve Tijd
8 uur
Porties Prep Tijd
2 porties 5 minuten
Passieve Tijd
8 uur
Chia chia chia
Recept Afdrukken
De hoeveelheden in de recepten zijn voor 2 personen. Deze chiapudding blijft zeker een 3-tal dagen lekker in de koelkast, dus je kan ook meerdere porties maken voor een paar dagen na elkaar. Je kan er ook een fancy dessertje van maken, door de pudding in kleinere potjes te serveren! De basis van de chiapudding (voor 2 personen) is steeds 250 ml vloeistof en 2 eetlepels (1 eetlepel = 15ml, 2 eetlepels chiazaad = +/- 25 gr) chiazaad. Meng alle ingrediënten 's avonds voor het slapen gaan, zet de pudding in de koelkast en laat het chiazaad zijn magie doen. 's Ochtends heb je een dikke pudding die je tot de middag verzadigd houdt.
Porties Prep Tijd
2 porties 5 minuten
Passieve Tijd
8 uur
Porties Prep Tijd
2 porties 5 minuten
Passieve Tijd
8 uur
Ingrediënten
Piña Colada
Ik geef je een roosje m'n roosje
Americano
Minions love bananas
Chococolaaah!
Appeltaart
Porties: porties
Instructies
Piña Colada
  1. Giet het ananassap in een maatbeker en vul met kokosmelk aan tot je 250 ml vloeistof hebt. Voeg het chiazaad toe en mix 30 seconden met de staafmixer. Snijd de ananas in blokjes en meng de helft onder de chiapudding. Zet in een afgesloten glazen pot in de koelkast en laat een nacht opstijven. Werk 's ochtends af met de rest van de ananasblokjes en geroosterde kokosvlokken of -schilfers (om deze te roosteren een paar minuten in een droge pan op middelhoogvuur zetten tot ze lichtbruin kleuren).
Ik geef je een roosje m'n roosje
  1. Meet amandelmelk af in een maatbeker, voeg chiazaad, het rozenwater, granaatappelmelasse en 100 gr frambozen toe. Mix met de staafmixer. Laat een nacht opstijven in de koelkast. Werk af met de overige frambozen en fijngehakte pistaches.
Americano
  1. Meet de kokosmelk af in een maatbeker. Voeg chiazaad, 1 banaan in schijfjes en de cashewboter toe. Mix met de staafmixer. Laat een nacht opstijven in de koelkast. Werk af met de 2de banaan in schijfjes, cacaonibbs en pecannoten.
Minions love bananas
  1. Kurkuma is een waar 'superkruid'. Het geeft de pudding een mooie gele kleur, maar de smaak is gelukkig niet overheersend! Meet de kokosmelk af, voeg chiazaad, de kurkuma en 1 banaan toe en mix met de staafmixer. Laat een nacht opstijven in de koelkast. Werk af met de 2de banaan in schijfjes en cacaonibbs.
Chococolaaah!
  1. Als je van Nutella houdt, wordt dit zeker jouw favoriet! Meet de kokosmelk af, voeg chiazaad, cacao en hazelnootboter toe. Mix met de staafmixer. Laat een nacht opstijven in de koelkast. Werk af met cacaonibbs en grof gehakte, geroosterde hazelnoten.
Appeltaart
  1. Deze vraagt net iets meer bereidingstijd, maar is wel de moeite waard! Meet de amandelmelk af, voeg de vanille toe en de eierdooiers. Klop met een garde en laat de custard licht indikken op een laag vuurtje (of 3 x 30 seconden in de microgolf, tussendoor flink doorroeren). Voeg het chiazaad toe en mix 30 seconden met de staafmixer. Laat een nacht opstijven in de koelkast. Bak 's ochtends de appel met de rozijnen en kaneel in wat vetstof (ghee of kokosolie). Serveer warm over de pudding en werk af met grofgehakte walnoten.
Notities

Door het chiazaad te mixen met de staafmixer wordt het "gekwetst". Hierdoor gaat het zijn 'bindende' werk beter doen.

Als je niet van de textuur van chiazaad houdt kan je deze eerst een uurtje in enkel vloeistof (kokosmelk, amandelmelk) laten weken, en daarna met de staafmixer fijn malen. Je krijgt dan een gladdere pudding.

Er blijkt ook een kwaliteitsverschil te bestaan tussen verschillende merken: met bovenstaande recepten werd het bij mij een lekker dikke pudding, maar bij sommige mensen blijven ze toch nog vloeibaarder, ook al volgden ze het exacte recept. Als dit bij jou het geval is, probeer dan bovenstaande truk (uurtje laten weken, dan weer mixen, dan nog een nachtje laten opstijven). Je kan ook het chiazaad eerst grof malen (in een koffiemolentje), hierdoor gaat het ook beter binden. Als dat nog niet genoeg is, kan je eventueel de hoeveelheid chiazaad verhogen tot je de juiste dikte bekomt.

Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

0 reacties op “Chia chia chiaVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.