Ik maak niet dikwijls lamsvlees en gewoonlijk hou ik het bij klassiekers als lamskoteletjes op de BBQ of traag gegaarde lamsbout met veel look. Maar ik wou ne wel eens een Marokaanse Tajine met lamsvlees maken. Bij gebrek aan een Tajine gebruikte ik de slowcooker. Ik heb op het gevoel een en ander erbij gedaan, en het resultaat mocht er zijn 🙂 . Ik bedacht me net dat ik er een kaneelstokje bij had kunnen doen, ik denk dat dat heel lekker zou zijn geweest, maar daar dacht ik gisteren niet aan. Als je dit recept eens probeert en je doet het erbij, laat me dan maar weten hoe het was!
- 1 lamsbout of -schouder ontbeend en in stukjes gesneden
- 1 flespompoen van zaden ontdaan, gepeld en in stukken gesneden
- 1 rode ui in ringen gesneden
- 2 teentjes knoflook in schijfjes gesneden
- 8 gedroogde abrikozen in reepjes gesneden (zie notitie)
- 2 eetlepels Ras-el-Hanout kruiden
- 1 kaneelstokje
- 1 eetlepel kurkuma
- 2 eetlepels tomatenconcentraat
- bottenbouillon
- vetstof reuzel, kokosolie, boter, ghee, olijfolie
- Meng de stukken lamsvlees met de Ras-el-Hanout en kurkuma, tot al het vlees bedekt is met de specerijen.
- Smelt wat vetstof in een gietijzeren pan (ik gebruikte reuzel) en bak er het vlees - in delen - in tot alle stukken een bruin korstje hebben; doe de stukken vlees dan in de slowcooker.
- Voeg nog wat vet toe in de pan en fruit de uien en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg tomatenconcentraat en genoeg bouillon toe, tot je een dikke saus bekomt. Voeg de saus toe aan de slowcooker, doe er dan de abrikozen en stukken pompoen bij en meng even.
- Zet de slowcooker op "traag" en laat 6 tot 8 uur sudderen.
Probeer gedroogde abrikozen te vinden zonder sulfer of andere toevoegingen; ze zien er niet zo mooi uit maar smaken des te beter!
Zojuist je recept gevolgd, inclusief het kaneelstokje!
We waren blij verrast met de uitkomst. Het vlees zo mals, de smaken heel subtiel op elkaar aangesloten. Ik heb er zelf nog wat hele mini uien (heel) aan toegevoegd om mee te stoven. Een echt aanrader!