Roze meringues

Dit receptje is niet “paleo”, omdat ik gebruik heb gemaakt van rietsuiker. Helaas is het me nog niet gelukt om meringues te maken met een alternatieve zoetstof (honing, kokosbloesemsuiker), of met minder suiker. Het zijn dus gewoon suikerbommetjes, niets gezonds aan! Maar met de feestdagen mag er al eens gesnoept worden, vind ik. Het hoort bij de gezellige familiediners, de kadootjes, de sfeerverlichting. En zijn ze niet mooi roze? En dat zonder artificiële kleurstoffen, maar enkel en alleen door verse (of eigenlijk diepvries) frambozen. En eigenlijk zijn ze helemaal niet moeilijk om te maken, als je maar met volgende tips rekening houdt:

  1. weeg de eiwitten. Ik had 6 eiwitten, die samen 200 gr wogen.
  2. de eiwitten moeten op kamertemperatuur zijn. Eigenlijk moeten eieren helemaal niet in de koelkast bewaard worden! Ik bewaar ze gewoon in een keukenkast, zodat ze steeds op kamertemperatuur zijn. Ook belangrijk als je mayonaise wil maken trouwens!
  3. Je hebt dubbel zoveel suiker als eiwit nodig, dus ik heb 400 gr suiker gebruikt
  4. Door de suiker in de oven te verwarmen tot hij bijna begint te smelten krijg je een mooie, glanzende en stevige meringue, die niet zal inzakken.
  5. Doe de suiker niet te snel bij het eiwit! Wacht tot het eiwit al mooi stevig begint te worden.
  6. Laat de meringues een nacht in de oven afkoelen

Roze meringues met framboos

Volgen en delen
Roze meringues
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
100 meringues 20 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
2 uur 1 nacht
Porties Prep Tijd
100 meringues 20 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
2 uur 1 nacht
Roze meringues
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
100 meringues 20 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
2 uur 1 nacht
Porties Prep Tijd
100 meringues 20 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
2 uur 1 nacht
Ingrediënten
Porties: meringues
Instructies
  1. Doe de frambozen en 2 eetlepels rietsuiker in een pannetje met dikke bodem. Kook de frambozen op zacht vuur, roer ze met een lepel tot moes. Doe de frambozenmoes in een zeef en druk deze er met een lepel door, zodat alleen de zaadjes in de zeef blijven. Laat de frambozencoulis afkoelen.
  2. Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed 2 à 4 bakplaten (ik heb een grote oven van 90 cm breed en had 2 volle bakplaten en nog 1/3de bakplaat nodig) met bakpapier.
  3. Verdeel de rietsuiker over 1 van de bakplaten. Zet de bakplaat met de suiker in de voorverwarmde oven gedurende 5 minuten.
  4. Doe ondertussen de eiwitten in de kom van de mixer. Zet de mixer na 3 minuten op de lage stand aan. Als de 5 minuten om zijn zet dan de mixer op de hoge stand. Haal de suiker uit de oven en giet deze met behulp van het bakpapier in een kom (vouw het bakpapier zodat je een "teutje" krijgt om te gieten).
  5. Verlaag de temperatuur van de oven naar 100°C.
  6. Als het eiwit stevig wordt voeg je het zout en de kardemom toe. Giet daarna de warme suiker al kloppend bij het eiwit. Als al de suiker onder het eiwit gemengd is, laat de mixer dan nog verder kloppen, tot het eiwit mooi glanzend is. Als je een beetje eiwit tussen 2 vingers wrijft mag je geen korreltjes meer voelen.
  7. Druppel de frambozencoulis over het stevige eiwit en spatel het licht onder het eiwit, tot je roze strepen krijgt.
  8. Schep het eiwit met behulp van een spatel in een spuitzak met gekartelde spuitmond. Spuit rondjes op het bakpapier (je kan het bakpapier als je wil aan de hoekjes "vastkleven" met een beetje eiwit, zodat het niet verschuift), tot al het eiwit op is.
  9. Zet de bakplaten in de oven. Laat 2 uur bakken. Zet de oven uit en laat de meringues een nacht in de oven staan, of tot de oven helemaal afgekoeld is.
  10. Bewaar de meringues in een luchtdicht afgesloten doos.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *