Afgelopen zaterdag hadden wij naar jaarlijkse traditie ons straatfeest. Meestal doen we dan een BBQ, maar dit jaar werd in het straatfeestcomité (waar man en ik deel van zijn) beslist om eens iets anders te doen. Pasta ging het worden, met 4 verschillende sauzen. Trots als ik ben op “mijn” Bolognese-saus (zie recepten) had ik die graag gemaakt, maar er werd beslist dat ik een vegetarische saus moest maken. OK dan, maar ik wou niet zo’n traditionele tomatensaus met stukken courgette, paprika, champignons en wat nog meer. Ik ging voor de textuur van bolognese-saus, maar dan in een paleo-proef vegan versie. De ‘punch’ in deze saus komt voor een groot deel van de zongedroogde tomaten-pasta die ik gebruik. Deze is door mijn mama zelf gemaakt: zongedroogde tomaatjes (die mama op haar dakterras in Sicilië droogt met zout) worden samen met basilicum en chili-pepertjes door de gehaktmolen gehaald. Mama maakt deze elke zomer en ik heb steeds een voorraadje in mijn diepvriezer en een potje in mijn koelkast staan om als smaakmaker aan gerechten toe te voegen. Je kan deze pasta vervangen door fijngehakte zongedroogde tomaatjes, een paar blaadjes basilicum en een fijngesneden chili-pepertje. Helaas heb ik geen smakelijke foto van de saus (echt, ze ziet er niet uit, maar is wel erg lekker hoor!), dus voeg ik een close-up van mama’s tomatenpasta toe 🙂 .
Op de dag van het straatfeest zelf was er enkel pasta-met-gluten, en ik had geen zin om voor mezelf ‘zucchetti’ te maken, dus ik heb deze saus als dipsaus gegeten met plantain chips (chips van bakbanaan, ik vond deze in Indische winkeltjes in Antwerpen). Dus ook als dipsaus is deze saus lekker!
- 1 flinke gele ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 2 aubergines in grove stukken gesneden
- 500 gr (kastanje)champignons gekuist
- 2 eetlepels Siciliaanse tomatenpasta (of fijngehakte zongedroogde tomaatjes en chilipeper)
- 1 fles passata (ook deze maakt mijn mama zelf, heerlijk toch!)
- 1 eetlepel Magic Mushroom powder (http://nomnompaleo.com/post/105333542218/magic-mushroom-powder-diy-holiday-gift)
- zeezout naar smaak
- versgemalen zwarte peper naar smaak
- 60 ml balsamico azijn
- olijfolie
- kokosolie (ghee of reuzel kan ook, maar ik koos kokosolie om de saus vegan te houden)
- Doe genoeg olijfolie en kokosolie (half om half) in een (gietijzeren) pot om de bodem ruim te bedekken (niet gierig zijn!). Fruit de fijngesneden ui en knoflook 5 minuten. Voeg de zongedroogde tomatenpasta toe en laat nog een paar minuten fruiten.
- Hak ondertussen de aubergines in de keukenmachine tot fijne stukjes. Doe het 'aubergine-gehakt' mee in de pot en hak dan de champignons ook tot 'gehakt'. Doe in de pot, kruid met de Magic Mushroom powder en laat 5 minuten fruiten, tot het vet helemaal opgeslorpt is door de groenten. Voeg de passata en balsamico azijn toe en roer goed door. Breng aan de kook. Laat de saus op een laag uur gedurende ongeveer 2 uur sudderen. Breng op smaak met peper en zout.
- Serveer met 'zucchetti'. Deze saus is ook erg lekker lauw of koud als dipsaus met bv. bakbananen-chips!
0 reacties op “Vegan pasta-saus”Voeg die van jou toe →