Almond-orange cake

Almond-orange cake

This cake reminds me of Seville, where DH and me passed our honeymoon in early April 2003 (we were married 8 months earlier though, but a big belly didn’t allow for travelling a lot then). All the orange trees were in bloom and I wished I could just put that smell in a bottle to take home. Well, actually, you can just buy that smell in a bottle, it’s called “orange blossom water” 😉 . So what about some Sevillan spring as a treat?

  • 225 gr (8 oz) unsalted butter, softened
  • 125 gr (4.4 oz) coconut sugar
  • 50 gr (1.75 oz) honey
  • 4 eggs
  • 4 teaspoons coconut flower (if you can’t find coconut flower, just add 50 gr of almond meal)
  • 225 gr (8 oz) almond meal (ground almonds)
  • 1 tablespoon orange blossom water (or replace with 0.5 teaspoon orange essence)
  • grated zest and juice of 1 orange

Preheat your oven to 180°C (355°F)

Cream the butter with the coconut sugar and honey. Beat in the eggs one by one, adding a teaspoon of coconut flower with every egg. When all the eggs are incorporated gently fold in the almond meal, orange blossom water (or essence) and zest and juice of 1 orange. Pour the batter into a lined cake tin. Bake for approximately 50 minutes or untill a skewer comes out cleanish. Let it cool for about 5 minutes, then remove it from the tin to a wire rack.

Edit: this cake was just screaming for a chocolate ganache topping!  Heat 100 gr of double cream and pour it over 100 gr of grated dark chocolate (80% cocoa), stir well and pour over the cake.  Let it cool and enjoy!

Deze cake doet me erg aan Sevilla denken, waar manlief en ik op huwelijksreis waren begin april 2003 (we waren toen al 8 maanden getrouwd, maar een dikke buik liet reizen niet zo toe). Alle sinaasappelbomen stonden in bloei toen en ik liep er een hele week rond, wensend dat ik die geur in een flesje mee naar huis kon nemen. Wel, eigenlijk kan je die geur ook gewoon in een flesje kopen, het heet dan “oranjebloesemwater” 😉 . Wat dacht je van een stukje Sevillaanse lente op een bordje?

  • 225 gr ongezouten, zachte boter
  • 125 gr kokospalm suiker
  • 50 gr honing
  • 4 eieren
  • 4 theelepels kokosmeel (als je dat niet kan vinden, gebruik dan 50 gr amandelmeel extra)
  • 225 gr amandelmeel (gemalen amandelen)
  • 1 eetlepel oranjebloesemwater (of vervang door 0.5 theelepel sinaasappel essence)
  • geraspte zeste en sap van 1 sinaasappel (biologisch!)

Verwarm de oven voor op 180°C.

Creme de boter met de kokossuiker en honing. Voeg de eieren 1 voor 1 toe, telkens samen met 1 theelepel kokosmeel, en meng goed voor je het volgende ei toevoegt. Als alle eieren en kokosmeel opgenomen zijn in het beslag voorzichtig het amandelmeel, oranjebloesemwater (of essence) en  zeste en sap van 1 sinaasappel eronder mengen. Giet het beslag in een cakevorm die je met bakpapier bekleed hebt. Bak ongeveer 50 minuten of tot een satépin er redelijk droog uit komt. Laat ongeveer 5 minuten afkoelen, haal uit de vorm en laat verder afkoelen op een rekje.

Edit: deze cake smeekte om een chocolade ganache toplaag!  Verwarm 100 gr room en giet dat over 100 gr geraspte chocola (80% cacaogehalte), roer tot een homogeen mengsel en giet over de cake.  Smullen maar!

0 reacties op “Almond-orange cakeVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.