Bacon Salted Caramel

Bacon Salted Caramel

In april 2011 gingen we 2 weken op vakantie in Bretagne, Frankrijk. Het was een pracht van een vakantie, en eigenlijk wilden we helemaal niet meer naar huis! Lou (toen 8) zei regelmatig dat de mensen die daar woonden toch echt gelukzakken zijn, dat ze op zo’n mooie plaats wonen; hij heeft zelfs gezegd dat hij er later wil gaan wonen. Vooral dat hij van het ene eiland naar het andere kon wandelen bij heel laag water, dat weet hij nog goed: “Kijk mama, ik loop over de bodem van de zee!” (foto hierboven). Daar heb ik ook voor het eerst gezouten karamel gegeten, gemaakt van boter, suiker en fleur de sel. Oh.Oh.Oh. Zooooo lekker! Gevaarlijk lekker. Ik at het op brood (ja, dat was pre-paleo), ik at het met franse kaas, hemel, ik at het lepels vol recht uit het potje!!! Ik heb het om die reden nooit nog gekocht (ik moest me tegen mezelf beschermen!). En nu heb ik het toch gemaakt, paleo-style en helemaal goed. Ik denk dat ik het potje best verstop ergens helemaal achterin de koelkast, want elke keer ik de koelkast open doe en dat potje zie staan wil ik een lepel nemen en die heerlijkheid zo opeten! Maar hé, het is toch van allemaal goede, gezonde dingen gemaakt? Ja, dat wel, maar daarom is het nog niet gezond om het hele potje in 1 keer (of 2, of 3) leeg te lepelen 😉 . Bedwing je. Zelfcontrole. Of deel het met mensen waar je van houdt 🙂 . Ze zullen nog meer van jou houden.

  • 1/4 cup (50 gr) reuzel (ik koop het bij OKvlees.nl) of gefilterd spekvet
  • 1/2 cup (150 gr) esdoornsiroop
  • 3/4 cup (150 gr) kokosmelk
  • een snuf fleur de sel

Smelt het spekvet in een pannetje met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg de esdoornsiroop voorzichtig toe en breng zachtjes aan de kook. Laat het zo’n 2 minuten pruttelen. Voeg voorzichtig en zachtjes aan de kokosmelk toe (de stroop is heet, de kokosmelk is koud, dus pas op dat je je niet verbrandt!) en roer met een garde. Laat de stroop ongeveer 15 minuten inkoken, roer af en toe met de garde. Giet de caramel in een glazen potje, laat hem afkoelen en bewaar in de koelkast.

Bretagne

In April 2011 we went on a 2-week holiday to Brittany (Bretagne), in France. It was a wonderful holiday, we all loved it and didn’t want to go home again! Lou (then 8 years old) said many times that the people who lived there are so lucky they live in such an awesome place; he even said he was going to live there when he grew up. He especially remembers walking from one island to another with very low tide: “Look mom, I’m walking on the bottom of the sea!” (see picture below). It is there I first tasted salted caramel, made with butter, sugar and fleur de sel. Oh.My.Goodness. Sooooo good! Dangerously good. I ate it on bread (yes, that was pre-paleo), I ate it with French cheese, hell, I ate it by the spoonful!!! I never bought it again because of that (had to protect myself!). And now I’ve made it paleo-style and just nailed it. I have to hide the jar somewhere in the back of my fridge, because every time I open the fridge and see the jar I just want to eat a spoon of this deliciousness! But hey, it’s made of all healthy stuff, right? Yeah, but that doesn’t make it ok to eat the whole damn thing in one sitting (or 2, or 3) 😉 . Refrain. Self Control. Or share it with the people you love 🙂 . They’ll love you even more.

  • 1/4 cup (50 gr) rendered bacon fat
  • 1/2 cup (150 gr) maple syrup
  • 3/4 cup (150 gr) coconut milk
  • if needed: a pinch of fleur de sel (my bacon fat was salty enough)

Melt the rendered bacon fat in a heavy bottomed saucepan on medium heat. Carefully add the maple syrup and bring to a boil. Let it simmer for about 2 minutes. Slowly and carefully add the coconut milk (the syrup is hot, the cocomilk is cold, so be careful not to burn yourself!) and whisk. Let it boil for about 15 minutes, whisking occasionally. Pour the caramel in a glass jar, let it cool and store in the fridge.

 

5 reacties op “Bacon Salted CaramelVoeg die van jou toe →

Laat een antwoord achter aan Candy Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.