Caldo Verde

Caldo Verde

I’ve found kale at the organic shop and bought a lot of it! It’s kind of a “forgotten vegetable” in this corner of the world and I don’t remember ever eating it in my childhood either. But as it’s supposed to be really healthy I really wanted to try it. I like it 🙂 . Caldo Verde is a Portuguese soup, made with potatoes, kale, onions, garlic and often topped with chorizo. I decided to substitute the potatoes with sweet potatoes and the chorizo with crispy prosciutto (italian raw ham).

  • 1 onion, finely chopped
  • 2 garlic cloves, finely chopped
  • 3 sweet potatoes, diced
  • 450 gr kale, cut into fine strips
  • 4 tbsp extra virgin olive oil
  • 6 cups (1.5 l) bone broth
  • piment d’Espelette
  • 1 slice prosciutto (raw ham) per person

Preheat the oven to 350°F (175°C). Line a baking sheet with baking paper. Cut the slices of prosciutto in half and put them in a single layer on the lined baking sheet. Bake for 15 minutes. Transfer to a wire rack to cool.

Heat the oil in a casserole over medium heat, fry the onion and garlic for about 5 minutes, until the onion is soft. Add the sweet potatoes and kale strips, stir and cook for another 5 minutes. Add the bone broth and simmer for 20 minutes. Season with salt and pepper.

Serve in bowls, drizzled with some EVOO and sprinkled with piment d’Espelette. Finish with 2 halve slices of crispy prosciutto.

Ik vond groene kool in de natuurwinkel en heb er een heel pak van gekocht! Het is hier zo’n beetje een  “vergeten groente” en ik kan me niet herinneren dat ik het in mijn kindertijd ooit heb gegeten. Maar het is blijkbaar heel erg gezond dus wil ik het zeker wat meer eten. En ik lust het 🙂 . Caldo Verde is een typisch Portugese soep, gemaakt met aardappelen, boerenkool, uien, look en meestal afgewerkt met chorizo. Ik besliste om de aardappelen te vervangen door bataten en de chorizo door krokante prosciutto (rauwe ham).

  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngesnipperd
  • 3 bataten (zoete aardappelen), in blokjes
  • 450 gr boerenkool, in fijne reepjes gesneden
  • 4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1.5 l beenderbouillon
  • piment d’Espelette
  • 1 snee prosciutto (rauw ham) per persoon

Verwarm de oven voor op 175°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de snede ham in de helft en leg ze in een enkele laag op de bakplaat. Bak 15 minuten. Laat afkoelen.

Verwarm de olie in een pot op middelhoog vuur, fruit de ui en look gedurende 5 minuten, tot de ui zacht is. Voeg de bataten en boerenkoolreepjes toe, roer door en bak gedurende 5 minuten mee. Voeg de (beender)bouillon toe en laat 20 sudderen. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Serveer in diepe borden, besprenkeld met een beetje EVOO piment d’Espelette. Werk af met 2 halve sneetjes krokante prosciutto.

0 reacties op “Caldo VerdeVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.