Dayenne’s chocolate cookies

(for english recipe see below)

receptenruil_logoDeze maand deed ik nog eens mee met de receptenruil. Ik kreeg deze keer het blog van Dayenne toegewezen. Kiezen was deze keer niet zo makkelijk, want ik ben momenteel een nogal stricte versie van Paleo, het Auto-immuunprotocol aan het volgen; en dat dan nog eens in combinatie met low-FODMAP (want mijn darmen reageren daar nogal…euh….gassig…op) en low-carb/high fat. En een recept vinden dat èn geen noten èn geen eieren èn beperkt FODMAP’s bevat èn low-carb is, nee, dat is geen sinecure. Dus heb ik beslist om een recept te kiezen waar ik de jongens een plezier mee doe. Chocolade koekjes werden het dus! Het feit dat deze koekjes gedeeltelijk gezoet zijn met dadels gaf de doorslag.

Het maken van het deeg ging helaas niet geheel van een leien dakje. Dayenne zegt dat de ingrediënten samen “een grote, plakkerige deegbal” vormen, maar helaas werd het bij mij helemaal geen deegbal, maar had het eerder de textuur van nat zand. Ik vermoed dat de medjool dadels die ik had liggen een beetje aan de droge kant waren. Ik heb daarom wat extra kokosolie toegevoegd. Het verdict van de zonen (en het lief van de oudste zoon): een lekker, beetje taai (chewy) koekje dat ik nog mag bakken. Goedgekeurd dus!

Dit is het recept zoals ik het maakte:

  • 100 gr amandelmeel
  • 125 gr verse Medjool dadels
  • 60 gr amandelpasta (Dayenne zegt witte, maar ik had enkel bruine amandelpasta)
  • 50 gr cacaopoeder
  • 3 el honing
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1/2 theelepel natriumbicarbonaat

Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Maal de medjool dadels fijn in een keukenmachine. Voeg de overige ingrediënten toe en meng. Vorm bolletjes van het deeg (of gebruik een ijs-schep!), leg ze op de bakplaat en druk ze met een natte vinger een beetje plat. Bak de koekjes in ongeveer 20 minuten gaar. Laat de koekjes even op de bakplaat afkoelen en steviger worden, leg ze dan op een rooster om verder af te koelen.

Aan deze gezonde receptenruil doen nog meer healthy foodbloggers mee! Neem ook eens een kijkje op Leef Bewust Gezond, Dayenne’s Foodblog, Mind your FeedJouw Fabriek, Oerspronkelijk, Barbara Eet, De Voedzame Keuken, Eet Paleo, Kinderen kunnen prima anders eten, Ge-zonder, Natuurlijk Resi, Oerkracht Voedingsadvies, Paleo made simple, Purefoodcoaching, Puur en lekker leven Cave a Eva, Proeven met Liefde, Getrouwd met Kinderen, Mijn Paleo Keuken, Kiwi enzo, Personal Foodcoaching en Pure Homemade.

Dayenne’s chocolate cookies

 

I’ve taken part in a Dutch health-foodblogger’s recipe swap again. This time I got assigned to Dayenne‘s foodblog. It wasn’t easy to choose a recipe this time, because I’m eating according to a very strict version of Paleo, the Auto-immune protocol; and this in combination with low-FODMAP (because my belly reacts quite…uhm….gassy…on FODMAP’s) and low-carb/high fat. Finding a recipe without nuts and eggs, low in FODMAP’s and low-carb, well, it’s not easy. So I decided to just go for a recipe that will please my boys’ sweet tooth. Chocolate cookies for the win! I really liked the fact that these cookies are partially sweetened with dates.

Following Dayenne’s recipe didn’t go completely right. Dayenne says the ingredients mixed together should form a sticky dough, but mine didn’t turn into a sticky dough, the texture looked more like wet sand. I suspect this was caused by the medjool dates I had, they weren’t very soft and a little dry. So I added a little coconut oil to the recipe. This is what my boys (and eldest son’s girlfriend) had to say of the result: a nice, chewy cookie I can certainly make again. That’s approved!

This is how I made them:

  • 100 gr almond meal
  • 125 gr Medjool dates
  • 60 gr almondbutter (Dayenne specifies white almond butter,but I only had brown almondbutter)
  • 50 gr cacao powder
  • 3 tablespoons honey
  • 2 tablespoons coconut oil
  • 1/2 teaspoon baking soda

Preheat the oven to 160°C (320°F) and put some parchment paper on a cookie sheet.

Grind the medjool dates in a food processor. Add all the other ingredients and mix. Make little balls of the dough (or use an icecream spoon!), put them on the cookie sheet and flatten each cookie with wet fingers. Bake the cookies for 20 minutes. Let them cool slightly on the cookie sheet so they get a little firmer, then put them on a grid to let them cool completely.

0 reacties op “Dayenne’s chocolate cookiesVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.