Fegato alla Veneziana

Fegato alla Veneziana

Or ‘Venetian style liver’. I remember this was a favorite dish of my dad when I was a kid, but I never liked liver. I actually hated it with all my heart. I remember when I was just a little girl my mom made me sit at the table the whole night with my plate in front of me, because I didn’t want to eat the liver on my plate. It’s a texture issue, I don’t eat pears either, because pears and liver have the same granular texture. I think my mom realized I really had an issue with liver (I was never a picky eater, liver, cheese, baby-corn and pears were the few things I didn’t like) so when she made liver she would buy a piece of  fish for me.  Until now I’ve only prepared liver myself only twice, I think. I made it once for my ex-husband. DH prepared it for us a few weeks ago, when I decided we really should be eating more offal, because it’s so healthy! I did eat it and although I’m still not fond of it, I kind of like it. So today I wanted to make it the way my mom makes it (and my dad loves it): Venetian style liver.

  • liver (veal), cut in strips
  • 4 onions, thinly sliced
  • 2 tablespoons good quality balsamic vinegar
  • butter (or ghee or coconut oil if you don’t do dairy)
  • olive oil
  • sea salt and freshly ground black pepper

Put the olive oil and butter in a heavy based skillet on middle-high. Add the onions and fry for about 10 – 15 minutes until they are tender. Turn the heat to high, add the liver and balsamic vinegar and season with salt and pepper. Stir-fry for about 5 minutes, but not longer as the liver will become tough when cooked too long. Serve immediately.

Lever op z’n Venetiaans dus. Ik herinner me uit mijn kindertijd dat dit een van de lievelingsgerechten van mijn papa is, maar ik heb nooit van lever gehouden. Ik haatte het met heel mijn hart zelfs. Ik weet nog dat ik als klein meisje eens een hele avond aan tafel moest blijven zitten met mijn bord voor me, omdat ik de lever op mijn bord niet wou opeten. Ik had/heb een probleem met de textuur, ik hou bv. ook niet van peren, omdat lever en peren dezelfde korrelige textuur hebben. Ik denk dat mijn mama snel doorhad dat ik echt geen lever lustte (ik was nl. nooit een moeilijke eter; lever, kaas, baby-mais en peren waren zo wat de enige dingen die ik niet at) dus kocht ze (na die ene keer) voor mij kibbelingen als ze lever maakte voor de rest van het gezin. Tot hiertoe heb ik nog maar 2 keer lever klaar gemaakt denk ik. Ik heb het ooit eens voor mijn ex gemaakt. Manlief heeft een paar weken terug eens lever voor me gebakken, toen ik besliste dat we eigenlijk toch regelmatiger orgaanvlees zouden moeten eten, het is zo gezond! Ik heb er toen ook van gegeten en al ben ik er nog steeds niet dol op, ik heb er ook geen afkeer meer van. Dus wou ik vandaag eens lever maken zoals mijn mam hem vroeger klaarmaakte (en hoe mijn pap hem liefst eet): op z’n Venetiaans.

  • kalfslever, in repen gesneden
  • 4 uien, in dunne ringen
  • 2 eetlepels goede kwaliteit balsamico azijn
  • boter (of ghee of kokosolie als je geen melkproducten gebruikt)
  • olijfolie
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Doe de olijfolie en boter in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en fruit die zo’n 10 – 15 minuten tot ze zacht zijn. Zet het vuur hoger, voeg de lever en balsamico toe en breng op smaak met zout en peper. Roerbak ongeveer 5 minuten, niet langer want de lever wordt taai als je hem te lang laat bakken. Serveer onmiddelijk.

3 reacties op “Fegato alla VenezianaVoeg die van jou toe →

  1. This post definitely brings back memories! As a kid, I had the same long-sitting with liver on my plate experience. My saving grace was that we always had spinach with our liver. My sister wouldn’t eat spinach, and I wouldn’t eat liver. After a while we found a resolution. When our parents left the room, we swapped plates.and ate what we did like. Today I enjoy liver…who knew it would change?!?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.