Fermented mustard

(for english recipe see below)

receptenruil_logo

Ik ben sinds deze maand lid van een groep Nederlandstalige ”gezonde voeding” bloggers. Elke maand organizeren ze een receptenruil, waarbij eenieder die meedoet wordt gelinkt aan het blog van een andere deelnemer. Je kiest dan een recept van dat blog en maakt het na. Ik kreeg het blog “De voedzame keuken” toegewezen. Met veel interesse keek ik er rond, en al gauw viel mijn oog op haar post i.v.m. fermenteren. Aangezien ik me daar wat wil in verdiepen (ik heb tot hiertoe al een paar keer Kimchi – Koreaanse zuurkool – gemaakt, alsook augurken en Belgian Pickles) koos ik een recept uit om te fermenteren: Gefermenteerde mosterd. Helaas vond ik hier in de supermarkt geen verschillende soorten mosterdzaad, dus heb ik het met 1 soort gedaan (ik denk geel mosterdzaad, want het is redelijk zacht van smaak). Als ik nog eens tijd heb om naar de markt te gaan ga ik op zoek bij het specerijen kraam dat daar staat! Wei had ik nog in de koelkast staan, ik maak wei van verse (ongepasteurizeerde) koemelk, die ik bij de kinderboerderij in de buurt haal. Zoals steeds stond ik weer versteld hoe makkelijk het eigenlijk is om zelf dingen te fermenteren!

  • 50 gr mosterdzaad
  • 40 à 50 ml gefilterd water
  • 1 eetlepel biologische appelazijn
  • 1 eetlepel wei
  • 0,5 theelepel keltisch zeezout

Eerst heb ik het mosterdzaad in een kruidenmolentje zo fijn mogelijk gemaakt. Ik denk dat ik het de volgende keer ook nog eens in mijn vijzel doe, om nog een fijnere mosterd te maken. Daarna heb ik alle ingrediënten gemengd en de mosterd in een glazen weckpotje gedaan. Dat potje heb ik 3 dagen op mijn aanrecht laten fermenteren. Het resultaat is een zachte, licht zoete mosterd. Ik heb graag wat meer pit in mijn mosterd, dus voor volgende keer ga ik zeker op zoek naar bruine mosterdzaadjes!

Meer receptenruil recepten zien? Ga eens bij Mandy van Puur & lekker leven kijken hoe zij mijn Cottage Pie maakt. Andere deelnemers zijn: Barbara EetCave-aEet PaleoGe-zonderKinderen kunnen prima anders etenLeo Goes PaleoOerspronkelijkOerkracht voedingsadviesDe voedzame keukenPuur Home MadePalleolandPure Food CoachingJouw Fabriek.

I’ve taken part in a Dutch foodblogger’s recipe swap. I got to choose a recipe from “De voedzame keuken” and decided to try the fermented mustard. I only found yellow mustard seeds in the grocery store, next time I’ll have to find a specialized spice shop.

First I crushed the mustard seeds in a spice mill. I think next time I’ll make turn them into powder in my mortar, to have an even smoother mustard. Then I mixed all ingredients and I put the mustard in a small glass jar. I left the jar on my kitchen counter for 3 days to start fermentation, then transferred the mustard to the fridge. The result is a semi-sweet mustard. I like my mustard a little more spicy, so next time I’ll be on the look out for brown mustard seeds as they should be spicier.

Volgen en delen

1 comment on “Fermented mustardAdd yours →

  1. Hello From Volrecepten.be!

    We are a recipe search engine and I would like to invite you to join our site and make your recipes available to many people. If you liked it, you can join through the top blogs on the right of the page.
    Please, contact me if you any question 🙂 at info@volrecepten.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.