Glutenfree flour mix (Not paleo)

Glutenfree flour mix (Not paleo)

 

Lex eet sinds een tijdje een glutenvrij en caseïne-vrij dieet. Ik had gelezen dat er kinderen met autisme zijn die baat hebben bij dit dieet, en aangezien Lex Syndroom van Asperger heeft, hebben we dit met hem besproken en beslist van het eens te proberen. Het eerste wat ons opviel was dat zijn acne (dat hij al in redelijk erge mate heeft sinds hij 12 was) bijna onmiddelijk verdween toen hij ermee begon. Ik weet het ook direct als hij gluten heeft gegeten, ik zie het gewoon aan de pukkels op zijn gezicht. Mijn kinderen eten niet 100% paleo, ze eten nog regelmatig brood en pasta (maar minder als vroeger – en glutenvrij als het kan). Maar de glutenvrije broden en meel-mixen die je in de winkel koopt zitten vol chemicaliën om het brood zacht en sponzig te maken. Dus maak ik al een tijdje mijn eigen meel mengsel. Ik heb dit recept aangepast tot Lex het lekker vond.

  • 1 kg (bruine) rijstmeel
  • 200 gr boekweit bloem
  • 200 gr (bruine) teff bloem
  • 200 gr (bruine) gierstmeel
  • 100 gr aardappel zetmeel
  • 100 gr arrowroot of tapioca zetmeel
  • 50 gr lijnzaadmeel
  • 50 gr psyllium husk

Meng alles goed door elkaar en bewaar in een luchtdichte container.

Neem:

  • 500 gr van bovenstaande bloemmengsel
  • 25 gr verse gist (of 10 gr droge gist)
  • 1 theelepel honing of kokosbloesemsuiker
  • 10 gr zout
  • 2 eetlepels gemengde pitten en zaden (zonnebloem, sesam, chia, lijnzaad, pompoenpitten,…)
  • 2 eetlepels vetstof (boter, kokosolie, reuzel, olijfolie,…)
  • 600 ml water

Meng de gist met de honing of suiker in het water. Laat het 5 minuten staat, om de gist te activeren. Meng de bloem, gemengde zaden, vetstof en water/gistmengsel; voeg na 1 minuut het zout toe. Meng een paar minuten met de keukenmachine tot je een (kleverig) homogeen deeg hebt. Giet het deeg in een (beboterde) cake vorm en laat het 2 uur rijzen. Bak in een voorverwarmde oven op 230°C gedurende 40 minuten.

Lex is eating a mainly gluten-free and casein-free diet. I’ve read about the benefits of this diet for children with autism, and as Lex has been diagnosed with Aspergers Syndrome, we talked it over with him and decided to give it a shot. The first thing we noticed was that his acne (which he has really bad since he was about 12) almost disappears if he stays on track. I know immediately if he’s had gluten, because of the outbreaks he gets on his face almost right after. My children don’t eat 100% paleo, they still eat bread and pasta (just not as much as they used to – and gluten-free). But the gluten-free bread and flour mixes in the stores are loaded with chemicals to make it soft and spongy. So I decided to make my own. I’ve tweaked this recipe until Lex liked it.

  • 1 kg (brown) rice flour
  • 200 gr buckwheat flour
  • 200 gr (brown) teff flour
  • 200 gr (brown) millet flour (or sorghum flour)
  • 100 gr potato starch
  • 100 gr arrowroot or tapioca starch
  • 50 gr flax seed flour
  • 50 gr psyllium husk

Mix all the flours well and keep in an airtight container.

Take:

  • 500 gr of the above flour mix
  • 25 gr fresh yeast (or 10 gr dried yeast)
  • 1 tsp honey or coconut sugar
  • 10 gr salt
  • 2 tbsp mixed pits and seeds (sunflower, sesame, chia, flax, pumpkin,…)
  • 2 tbsp fat (butter, coconut oil, lard, olive oil,…)
  • 600 ml water

Put the yeast with the honey or sugar in the water and mix. Let it stand for 5 minutes, in order to activate the yeast. Mix the flour, mixed seeds, fat and water/yeast mixture; after 1 minute add the salt. Mix for a few minutes until you get a (sticky) dough. Pour the dough in a (buttered) cake form and let it rise for 2 hours. Bake in the pre-heated oven at 230°C for about 40 minutes.

0 reacties op “Glutenfree flour mix (Not paleo)Voeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.