Ghee is één van mijn favoriete vetten om mee te bakken. Het kan nl. probleemloos verhit worden, en daarom is het o.a. ideaal om mee te bakken. Een goede grasgevoerde steak gebakken in ghee is zo lekker. Boter vind ik zelf ook lekker, maar manlief kan er niet goed tegen. Hij ruikt en/of proeft ook meteen als ik iets met boter bereid heb. Maar ghee, dat is wel ok. En dat komt omdat de melkbestanddelen die boter zijn specifieke geur en smaak geven uit de ghee gefilterd worden; hierdoor is ghee dus eigenlijk zuivelvrij en kan het zelfs gebruikt worden door mensen die lactose-intollerant zijn. Vroeger kocht ik wel eens ghee in de natuurwinkel, maar die vond ik altijd zo erg stinken! En ook al was de smaak wel ok, de geur bleef op mijn lippen hangen en dat vond ik niet fijn. Nu maak ik zelf ghee, en die ruikt helemaal niet. En eigenlijk is het heel eenvoudig om zelf te maken. Je hebt alleen wat geduld nodig. Ik maak ineens een grote hoeveelheid, want ghee is heel makkelijk lange tijd te bewaren. Maar je kan ook met een kleinere hoeveelheid beginnen als je dat wil.
- Haal de boter uit de pakjes en leg ze in een pot met dikke bodem.
- Laat de boter smelten op laag vuur. Haal de schuimlaag die zich vormt weg met een theezeefje.
- Laat de boter zachtjes pruttelen, en blijf het schuim weghalen met een theezeefje.
- De ghee is klaar als hij helemaal helder is, en je de melkbestanddelen op de bodem van de pot ziet liggen. Bij mij duurde dit ongeveer 3 uur, dus wees geduldig!
- Hang een zeef over een schone pot, vouw een kaasdoek in 4 en leg die in de zeef. Filter de ghee door hem voorzichtig in de kaasdoek te gieten, zodat alle melkdeeltjes in de kaasdoek blijven.
- Giet de gezeefde ghee in schone glazen bokalen. Laat afkoelen en bewaar op een koele, droge plaats.
Het is niet nodig om ghee in de koelkast te bewaren. Ik bewaar de volle potten in de koelkast, omdat ik niet echt een koele plek in huis heb. De pot die open is staat gewoon op mijn aanrecht, naast de kookplaat. Omdat het een verzadigd vet betreft is ghee lang houdbaar op kamertemperatuur.
Vraag over Ghee,
Als ik een gehaktbal [paleo] wil bakken gaat het dan niet erg spetteren, omdat het zo heet is?
en mijn man eet ongewild paleo mee, hij eet vaak een aardappeltje bij de maaltijd, kan ik van ghee ook een suutje maken?
Hij vind het overigens wel prima hoor dat er paleo gekookt wordt.
We zijn nu in Schotland waar we natuurlijk vaak een Schots ontbijt eten, zonder baked beans.
groetjes
Lo
Hoi Lo, ik vind net dat ghee veel minder spettert dan bv. boter. Waarschijnlijk omdat er minder vocht in zit, en het heel goed tegen verhitten kan. Ik vind ghee echt het ideale vet om in te bakken en braden, en je kan er zeker een lekkere jus mee maken!
Geniet van Schotland, hopelijk hebben jullie het weer wat mee 😉
Groetjes,
Candy
Hoe kun je er dan een jus mee maken? Het wordt namelijk niet bruin…
Oei, geen idee, ik maak nooit jus! Ik heb dat van thuis uit eigenlijk nooit gegeten, wij aten altijd meer Italiaans 🙂 .