Soms wil ik gewoon ‘iets lekkers’, iets eten wat ik lekker vond “prè-paleo”. Maar even langs de bakker gaan is geen optie, want als ik ook maar iets met gluten eet heb ik 3 dagen tot een week weer “volle gas” fibro-symptomen. Dat is het dus echt niet waard. De oplossing is om zelf aan de slag te gaan, en om dan een glutenvrije versie te fabriceren. En soms maak ik dan iets waar wel granen inzitten, maar de granen die ik dan gebruik lijken me niet zoveel last te bezorgen, gelukkig maar. Dit is een glutenvrije versie van rozijnenbroodjes. Ik bakte ze, at er een paar van en stopte de rest dan in mijn diepvriezer, voor zondagse ontbijtjes 🙂 . Glutenvrij of paleo, dit soort gerechten moeten toch best niet dagelijks gegeten worden. Ik zorg er wel voor dat ik goede kwaliteit biologische melen gebruik voor al mijn baksels. En deze broodjes zijn ook nog eens vrij van melkproducten, want het lijkt erop dat mijn lijf daar ook niet zo goed mee weg kan. Ik heb de laatste tijd meer en meer melkproducten gegeten, want zo op het eerste zicht had ik er geen last van (een beetje yoghurt hier, wat rauwmelkse kaas daar, boter, boter, boter en zelfs melk). Maar ik merk dat mijn gewrichten weer meer pijn doen, terwijl dat de laatste maanden veel beter was. Dus heb ik beslist om alle melkproducten weer te schrappen, zelfs boter 🙁 . Er staat nog wel boter op de foto, maar ik at ze wel met ghee.
- 200 ml water lauwwarm
- 200 ml notenmelk naar keuze lauwwarm
- 1 eetlepel honing
- 9 gr droge gist
- 250 gr rijstmeel
- 100 gr aardappelzetmeel
- 100 gr tapiocazetmeel
- 150 gr geel maismeel (fijn polenta meel)
- 2 eetelepels psyllium husk
- 2 snufjes zout
- 2 eieren
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 à 3 handjesvol rozijnen
- Meng het water, de notenmelk en de honing. Voeg de droge gist toe, roer om en zet het 10 minuten opzij, om de gist te activeren.
- Meng de droge ingrediënten in een grote kom. Voeg de natte ingrediënten toe en meng met een houten lepel tot een kleverig, homogeen deeg.
- Lepel het deeg in een muffin vorm. Dek af met een handdoek en laat 40 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de rozijnenbroodjes 20 à 25 minuten. Haal ze uit de vorm en laat afkoelen op een rekje.
0 reacties op “Rozijnen bolletjes”Voeg die van jou toe →