Insalata di polpo

Every Saturday there’s a market in Antwerp called the “Foreigners Market“. It’s called that way because there are a lot of stalls with exotic or foreign products. My parents go there often, as there’s also a large choice of Italian food. There is also a very good fish stall where they often buy cuttlefish. Last week my mom brought home a half octopus. It was huge (1 kg or 2.2 lb for a half octopus) so we decided that we’d split it. I would make an octopus salad and would give half of it to my mom and dad. I thought that was a good deal 🙂 . As this octopus was cut in half the interiors and beak were already removed and I only had to remove the eyes. If you can’t find it cleaned, here’s an instruction video on how to clean an octopus.

  • 1 kg octopus, cleaned
  • 1 carrot
  • 1 stick of celery
  • 2 bay leaves
  • 2 cloves
  • 2 + 1 cloves of garlic
  • big handful of Italian parsley, chopped
  • juice of 1/2 lemon
  • 4 tbsp olive oil
  • sea salt (I used Irish sea salt flakes with Aran Dillisk that I bought on our holiday)
  • freshly ground black pepper

Put the carrot, celery, bay leaves, cloves and 2 cloves of garlic in a stock pot, add water and bring to a boil. Take the octopus by the head and dip the tentacles 4 times in the water, taking them out of the water every time then dipping again => this will make the tentacles curl up. Then put the whole octopus in the boiling water and let it boil softly for about 40 minutes or until it is tender. Remove the octopus from the water and let it cool slightly.

Cut the octopus (and tentacles) in pieces and add them to a bowl; let it cool completely. Add 1 chopped clove of garlic, the parsley, lemon juice, olive oil and season with salt and pepper. Put it in the fridge for a few hours, so that all the odors mix well.

Insalata di polpo

 

Elke zaterdag is het “Vreemdelingen Markt” in Antwerpen. Deze markt wordt zo genoemd omdat er veel kraampjes zijn met exotische en buitenlandse producten. Mijn ouders gaan hier regelmatig naartoe, omdat er ook een ruime keuze italiaanse producten zijn. Er is ook een heel goede viskraam waar mijn ouders dikwijls inktvis kopen. Vorige week kocht mama er een halve octopus. Het was een kanjer (1 kg voor een halve octopus!) dus beslisten we hem te delen. Ik zou er een octopus-salade van maken en daar dan de helft van naar mijn ouders brengen. Dat vond ik een goede deal 🙂 . Aangezien de octopus dus al in de helft was gesneden waren de ingewanden en de bek al verwijderd en moest ik enkel nog de ogen verwijderen. Als je je octopus nog moet kuisen vind je hier een instructie video.

  • 1 kg octopus, gekuist, ogen en bek verwijderd
  • 1 wortel
  • 1 tak selder
  • 2 laurierbladeren
  • 2 kruidnagels
  • 2 + 1 tenen knoflook
  • flink handvol platte peterselie, fijngehakt
  • sap van 1/2 citroen
  • 4 eetlepels olijfolie
  • zeezout (ik heb Irish sea salt flakes met Aran Dillisk gebruikt, dat ik tijdens onze vakantie in Ierland kocht)
  • versgemalen zwarte peper

Doe de wortel, tak selder, laurierbladeren, kruidnagels en 2 tenen knoflook in een soepketel, voeg water toe en breng aan de kook. Neem de octopus bij zijn hoofd vast en dip de tentakels 4 keer in en uit het water => dit zorgt ervoor dat de tentakels mooi gaan krullen. Laat hem dan helemaal in het water zakken en laat 40 minutes zachtjes koken of tot hij zacht is. Haal de octopus uit het water en laat even afkoelen.

Snijd de octopus (en de tentakels) in stukken en leg ze in een kom; laat volledig afkoelen. Voeg 1 fijngesneden teentje knoflook, de peterselie, citroensap en olijfolie toe en breng op smaak met zout en peper. Zet het een paar uur in de koelkast, zodat alle smaken goed mengen.

3 reacties op “Insalata di polpoVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.