Mayonnaise

Mayonnaise

After “going paleo” (and learning about the inflammatory properties of most vegetable oils) I had tried several times to make my own mayonnaise with olive oil (and once with coconut oil), but never succeeded. Then I saw this video with a little trick: adding a little water helps create a stronger and more stable emulsion, they say. I made mayonnaise today following these directions (I used a dropper to add the oil initially), and substituting part of the olive oil with macadamia oil and it turned out delicious!

  • 1 egg yolk
  • 1 teaspoon good quality mustard
  • 2 teaspoons apple cider vinegar (or lemon juice)
  • 1 teaspoon water
  • 1/4 cup macadamia oil
  • 1/2 cup olive oil (you don’t want extra vergin in this case, as the flavor could be too strong, just use ‘regular’ olive oil)
  • salt to taste

Add the egg yolk, mustard, ACV (or lemon juice) and water in a bowl. Whisk until it starts to be a bit foamy. With a dropper add a few drops of macadamia oil while wisking. Continue to add drops of macadamia oil while wisking. If you see the emulsion looks fine, you can start pouring the oil in with a teaspoon instead of the dropper.  Always make sure the oil is beaten in before adding more oil. Once all the macadamia oil is beaten in, continue with the olive oil. When all the oil is beaten in, add salt and spices to taste and whisk until incorporated.

Nadat ik “paleo ben gegaan” (en over de ontstekende eigenschappen van de meeste plantaardige oliën leerde) probeerde ik al een paar keer mayonnaise te maken met olijfolie (en een keer zelfs met kokosolie), maar het lukte nooit. Ik had het opgegeven, tot ik deze video met trukje zag: een beetje water helpt om een sterkere en stabielere emulsie te maken, wordt in het bijgaande artikel beweerd. Ik probeerde het en maakte mayonnaise volgens de instructies in het filmpje (en gebruikte een druppelteller om de olie in het begin toe te voegen), en verving een deel van de olijfolie met macadamia olie en eindelijk had ik een geslaagde en lekkere mayonnaise!

  • 1 eierdooier
  • 1 theelepel goede mosterd
  • 2 theelepels cider azijn (of citroensap)
  • 1 theelepel water
  • 1/4 cup (60 ml) macadamia olie
  • 1/2 cup (125 ml) olijfolie (gebruik geen extra vergine, want die smaakt erg sterk door; een ‘gewone’, lichte olijfolie werkt het best)
  • zout (en kruiden) naar smaak

Doe de dooier, mosterd, azijn (of citroensap) en water in een diepe kom. Klop met de garde tot het lichtjes schuimt. Voeg met een druppelteller een paar druppels macadamia olie toe, blijf steeds met de garde kloppen. Blijf druppels macadamia olie (al kloppend) toevoegen. Als je ziet dat de ingrediënten tot een gladde emulsie binden kan je de olie met een theelepeltje beginnen toevoegen. Zorg ervoor dat alle olie opgenomen is voor je meer olie toevoegt. Als al de macadamia olie opgenomen is, ga dan door met de olijfolie. Als alle olie opgenomen is, voeg dan zout (en kruiden) naar smaak toe en meng een laatste keer door.

0 reacties op “MayonnaiseVoeg die van jou toe →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.