Onion soup with a twist

Onion soup with a twist

It’s february and we are finally having winter weather: snow and freezing temperatures.  This calls for a soup to warm up cold hands and feet!

Ingredients:

  • 1 kg (2.2 lb) sweet onions
  • olive oil (I used olive oil with infused chili peppers – from the garden)
  • 2 teaspoons of good quality balsamic vinegar (Aceto Balsamico di Modena)
  • a pinch of chili flakes
  • chicken stock
  • sea salt & ground black pepper
  • slices of brown (sourdough) bread
  • garlic butter
  • grated parmesan cheese

Preheat the oven to 200°C (390°F). Slice the onions.  Pour about 2 tablespoons of olive oil in a pot and heat.  Add the onions and let them brown on medium-high stove.  When they are nice and brown add the balsamic vinegar and stirr well.  Add enough chicken stock to cover the onions, add chili flakes, sea salt and a little ground black pepper and let cook for about 20 minutes.  In the meantime butter the bread slices with the garlic butter.  Cover with grated parmesan cheese.  Put in the preheated oven for 5 minutes.  Serve a bowl of onion soup with a slice of cheesy-toast.

Het is februari en eindelijk hebben we winterweer: sneeuw en vriestemperaturen.  Tijd om een soep te maken die je koude handen en voeten weer warm krijgt!  Vandaag maakte ik uiensoep-met-een-twist.  Dit recept zou zo kunnen meedoen met het foodblogevent thema van deze maand, gekozen door Koken met AntoinetteNeem een typisch Nederlands of typisch Belgisch gerecht en geef er een buitenlandse draai aan.  Mijn buitenlandse draai is in dit geval de balsamico azijn en het pikante pepertje.

Maar aangezien Antoinette met een recept voor uiensoep het foodblogevent van vorige maand won, zou dit wel van weinig fantasie getuigen 😉 .  Nee, voor het foodblogevent heb ik een ander idee in mijn mouw, meer hierover later.  Maar nu eerst soep.

Ingrediënten:

  • 1 kg zoete uien
  • 2 el olijfolie (ik gebruik olijfolie waar ik pikante pepertjes uit onze tuin in heb gedaan – de pepertjes wel eerst drogen dan!)
  • 2 theelepels balsamico azijn van goede kwaliteit
  • een flinke snuif chili flakes (of een verkruimeld pikant pepertje)
  • kippenbouillon
  • zeezout en vers gemalen zwarte peper
  • 1 snede (zuurdesem) brood per persoon
  • lookboter
  • gemalen parmezaanse kaas

Verwarm de oven voor op 200°C.  Snijd de uien in ringen.  Verwarm de olijfolie in een pot met dikke bodem en bak de uien op halfhoog vuur tot ze mooi bruin kleuren.  Voeg de balsamico azijn toe en roer goed om.  Voeg de bouillon, de chili flakes, zout en peper toe en breng aan de kook.  Laat een 20-tal minuten koken.  Besmeer ondertussen de sneden brood met lookboter en beleg met geraspte kaas.  Bak gedurende 5 minuten in de warme oven.  Serveer de soep in diepe kommen en serveer er een kaas-toast bij.

0 reacties op “Onion soup with a twistVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.