Oriental noodle soup

I made this dish about 2 weeks ago, but didn’t have the time to post the recipe until now! My boys have been asking me to make noodles for quite some time now. I found “glass noodles” (rice noodles, glutenfree) at the grocery store, but I wasn’t sure how I would prepare them. So 2 weeks ago I had a big pot of freshly made bone broth on the stove, spinach, scampi and chicken thighs in my fridge and I decided to make noudle soup on a whim. Wow, it was really good! And the boys loved it, even Lou only whined a bit about the spinach :p (but he did ask for seconds!). This dish is not paleo, but it is gluten free. It’s very simple to make it paleo and even Whole30 compliant, just use zucchini noodles instead of rice noodles!

  • 3 whole star anise
  • 1 cinnamon stick
  • 3 whole cloves
  • 1 green cardamom pod
  • 1 stalk of lemon grass
  • fresh ginger, about 2 inches long, sliced
  • 1 small onion, sliced
  • cooking fat (ghee, butter, coconut oil, lard)
  • 4 chicken thighs (I used boned thighs, but you could use boneless, skinless thighs), if using boneless chicken, cut in dices
  • 1 kg scampi, peeled and cleaned
  • 1 clove of garlic, crushed
  • bone broth
  • 400 gr spinach, washed
  • 150 gr glass noodles (or 2 zucchini squash, spiralized)
  • spring onions

I ‘stole’ the idea of roasting the spices and putting them in a tea filter from Nomnompaleo’s Food for Humans cookbook. If you don’t have this book yet, you should buy it right now, it’s awesome!

Heat a skillet on medium low and toast the star anise, cinnamon stick, cloves and cardamom pod in the dry pan until the aromas are released. Transfer them to a tea filter. Turn the stove to medium high and add a tablespoon of fat in the skillet. Add the ginger, lemon grass and onion and cook until the onion is slightly golden brown. Transfer them to a cooking pot (put the pot on medium fire). Add another tablespoon of fat and sear the chicken thighs in batches, then transfer them to the cooking pot. Add about 3 liters of bone broth. Add the tea filter to the broth and bring to a boil. Let it simmer for about 1 hour.

In the meantime put the skillet back on medium high, add some cooking fat and the crushed garlic and cook the scampi in batches, season with sea salt and black pepper. Transfer to a plate.

After 1 hour check if the chicken is done. If you are using whole chicken thighs remove them from the pot (if you use boneless chicken, just leave it in the pot); remove the tea filter with spices and the lemongrass. Add the spinach to the pot and let it shrink. Add the glass noodles and bring back to a boil. Remove the bones from the chicken thighs, shred the meat and put it back in the pot. 1 minute before the glass noodles are done, add the scampi and let them heat through.

Serve in deep bowls and sprinkle with spring onion rings

Ik maakte dit gerecht al 2 weken geleden, maar had tot nu toe geen tijd gevonden om het te posten! De jongens vroegen me nu al geruime tijd om nog eens noedels te maken. Ik had ondertussen al “glass noodles” (glutenvrije rijstnoedels) gevonden bij de natuurwinkel, maar ik wist niet goed hoe ik ze zou klaarmaken. Maar 2 weken geleden had ik weer een grote ketel verse beenderbouillon op het vuur staan, had ik spinazie, scampi en kippendijen in de koelkast en besloot ik in een opwelling om daar noedelsoep mee te maken. Wauw, dat was echt lekker! En de jongens vonden dat ook, zelfs Lou zeurde maar héél even over de spinazie :p (maar hij vroeg wel nog een bord bij!). Dit gerecht is niet paleo, maar wel glutenvrij. Je maakt het heel eenvoudig paleo en zelfs geschikt voor #Project30 als je courgette-noedels gebruikt ipv de rijstnoedels.

  • 3 hele peulen ster-anijs
  • 1 kaneelstokje
  • 3 hele kruidnagels
  • 1 kardemom peul
  • 1 stengel citroengras
  • verse gember, een stuk van ongeveer 5 cm lang, in schijfjes
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • vetstof (ghee, boter, kokosolie, reuzel)
  • 4 kippendijen (met of zonder bot en/of vel; ik heb kippendijen met bot en vel gebruikt); als je filets gebruikt, snijd ze dan in blokjes
  • 1 kg scampi, gepeld en gekuist
  • 1 teen knoflook, geperst
  • beenderbouillon
  • 400 gr spinazie, gewassen
  • 150 gr glass noodles (of 2 courgettes, in ‘spaghetti’ gesneden)
  • bosuitjes, in fijne ringetjes

Ik ‘stal’ het idee om de kruiden te roosteren en om ze in een thee-filter te doen uit het Nomnompaleo’s Food for Humans kookboek. Als je dat boek nog niet in hebt, waar wacht je nog op om het te bestellen, het is fantastisch!

Zet een pan op middel-laag vuur en rooster de steranijs, kaneelstokje, kruidnagels en kardemom peul in de droge pan tot de aroma’s vrijkomen. Doe de kruiden in een thee-filter. Zet het vuur middel-hooog en voeg een eetlepel vetstof aan de pan toe. Voeg de gember, het citroengras en de ui toe en bak tot de ui goudbruin is. Doe dit mengsel in een kookpot (zet de kookpot ook op het vuur). Doe terug een lepel vetstof in de pan en bak de kippendijen in delen aan alle kanten goudbruin, doe ze dan mee in de kookpot. Voeg genoeg beenderbouillon toe tot alles goed onderstaat (ongeveer 3 liter). Voeg de theefilter met kruiden toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 1 uur sudderen.

Zet ondertussen de pan terug op middelhoog vuur, voeg weer een eetlepel vetstof en de look toe, bak nu de scampi’s tot ze gaar zijn; kruid met zout en peper. Laat ze uitlekken op een bord.

Check na 1 uur of de kip gaar is. Als je kippenbouten met bot hebt gebruikt haal deze dan uit de pot (als je kipfilets gebruikt heb mag je ze erin laten); verwijder de citroengrasstengel en de theefilter met kruiden. Voeg de spinazie toe en laat hem slinken. Voeg de noedels toe en breng aan de kook, kook volgens instructies op het pak. Verwijder de botten en het vel van de kippenbouten, scheur het vlees in stukken en voeg het terug aan de pot toe. 1 minuut voor de noedels gaar zijn voeg je de scampi toe, zodat die mee kan opwarmen. 

Serveer in diepe borden bestrooid met fijne ringetjes bos-ui.

2 reacties op “Oriental noodle soupVoeg die van jou toe →

  1. Whow echt een heerlijk recept, en nog super gezond ook! Lekker dat je verse producte gebruikt zoals kardemon en steranijs, geeft je recept net die extra ‘edge’ en diepte van smaak!

Laat een antwoord achter aan Sjanett de Geus | Paleolland Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.