Osawa cake

I got a request yesterday from Jessica, who asked me if I could make a paleo-friendly version of Osawa cake. I had never heard of this cake, so I started to look around. Although Osawa cake sounds kind of Japanese, apparently it’s a cake that’s been sold mainly in the Netherlands, in health food stores. I have found many sites showing recipes, but most recipes either referred to the site of Rens Kroes (she’s Doutzen Kroes’ sister, a famous model) or the recipe was almost identical. So I took that as a base. The base of this cake is boiled rice, but Jessica asked if I could make it grain-free. In order to simulate the grainy structure, I decided to use shredded (dessicated) coconut and almond slivers, and instead of the oats in the original recipe I used buckwheat flakes. The apples are not in the original recipe, I just thought it would taste great with apples, and it did. I used whole hazelnuts, as in the original recipe, but this makes it hard to slice the cake, so next time I make this (and yes, there WILL be a next time!) I will chop them up first.

This is a dense cake, one slice will keep you satisfied for a very long time (especially if you top it with some butter or coconut oil :p ). I think it’s an ideal cake to take on a hike, or on day trips! But keep in mind that it’s high carb with lots of fruit sugars in it, so if you’re trying to loose weight this is not something you should be eating on a regular basis.

  • 150 gr raisins (best if organic, without additives)
  • 6 dried figs or apricots (best if organic, without additives), diced
  • 8 medjool dates, diced
  • 150 gr hazelnuts (or any other nut you like)
  • 100 gr shredded coconut
  • 100 gr almond slivers
  • 100 gr buckwheat flakes
  • 2 apples, diced
  • 2 tbsp coconut oil
  • 1 tbsp vanilla
  • 2.5 tbsp cinnamon
  • 1 pinch of celtic sea salt
  • 75 gr honey (can be omitted – see note below)
  • 1 egg
  • 8 tbsp  sesame seeds

Put the raisins, figs/apricots and medjool dates in a bowl and cover with hot water. Let it soak for 30 minutes.

Preheat the oven to 180°C (355°F).

In the meantime toast the hazelnuts in a dry pan. Remove hazelnuts from pan and toast the sesame seeds in the same pan, until they are golden. Remove from the pan and let them cool. Roughly chop the hazelnuts.

Grease two 10×20 cm (4×8 inch) cake pans with some coconut oil and cover the bottom and sides of each cake pan with 3 tablespoons of the toasted sesame seeds. Set aside.

Drain the raisins, figs and dates, but don’t throw away the water!

In a large bowl mix all the ingredients (except the sesame seeds) with a spoon. If the mixture is too dry, add some of the drained water until you get a moist and slightly sticky batter.

Pour the batter in the cake pans and flatten the top with a spatula. Cover with the leftover sesame seeds. Bake in the oven for 45 minutes, until a tooth picker comes out clean.

Note: I have made this cake again. This time I omitted the honey and added the 2 apples as applesauce. It’s less sweet but still sweet enough for me!

 

Jessica vroeg me gisteren of ik een paleo versie kon maken van Osawa cake. Ik had nog nooit van Osawa cake gehoord, dus ging ik eerst maar eens rondsurfen. Osawa cake, het klinkt Japans, maar blijkbaar is het een cake die vooral in Nederland in natuurvoedingswinkels wordt verkocht. Ik vond verschillende websites met het recept, de meeste sites refereerden naar het recept van de website van Rens Kroes (zus van Doutzen Kroes, een bekend model) en de meeste recepten waren zo goed als hetzelfde. Dus gebruikte ik het recept van Rens Kroes als basis. Deze cake heeft gekookte rijst als hoofdingrediënt, maar Jessica had het liefst granenvrij. Om de structuur van rijst iets of wat te benaderen heb ik kokosrasp en amandelschilfers gebruikt, en i.p.v. de havermout heb ik boekweitvlokken gebruikt. De appels zitten niet in het originele recept, maar ik dacht dat het er wel goed bij zou passen: ik had gelijk. Ik gebruikte hele hazelnoten, net als in het originele recept, maar hierdoor is het moeilijk om de cake te snijden, dus de volgende keer (en die komt er zeker!) wil ik die eerst grof hakken.

Dit is een vullende cake, 1 sneetje zal je echt lang gevuld houden (en zeker als je er een laag boter of kokosolie op smeert :p ). Ik denk dat het een ideaal tussendoortje is om mee te nemen op wandelingen of een daguitstap! Bedenk wel dat er veel koolhydraten en fruitsuikers inzitten, dus als je gewicht wil verliezen moet je deze cake niet op regelmaltige basis gaan eten.

  • 150 gr rozijnen (best biologisch, zonder toevoegingen)
  • 6 gedroogde vijgen of abrikozen (best biologisch, zonder toevoegingen), in stukjes
  • 8 medjool dadels, in stukjes
  • 150 gr hazelnoten (of andere noten naar smaak)
  • 100 gr kokosrasp
  • 100 gr amandelschilfers
  • 100 gr boekweitvlokken
  • 2 appels, in blokjes
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 eetlepel vanille
  • 2,5 eetlepel kaneel
  • 1 snuf ongeraffineerd keltisch zeezout
  • 75 gr honing (kan weggelaten worden – zie nota onderaan)
  • 1 ei
  • 8 eetlepels sesamzaad

Doe de rozijnen, vijgen/abrikozen en medjool dadels in en kom en bedek met heet water. Laat 30 minuten weken.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Rooster ondertussen de hazelnoten in een droge pan. Haal de hazelnoten uit de pan en rooster de sesamzaadjes in dezelfde pan, tot ze goudbruin zijn. Haal uit de pan en laat ze afkoelen. Hak de hazelnoten grof.

Vet twee cake vormen van 10×20 cm in met wat kokosolie en bekleed de bodem en zijkanten van elke cake vorm met 3 eetlepels geroosterde sesamzaadjes. Zet opzij.

Laat de rozijnen, vijgen en dadels uitlekken in een zeef, maar hou het water bij!

Meng in een grote kom alle ingrediënten (behalve de overige sesamzaadjes) met een lepel. Als het mengsel te droog is voeg dan wat van het weekwater van de rozijnen toe, tot je een licht kleverig mengsel krijgt.

Verdeel het mengsel over beide cake vormen en strijk de bovenkant glad met een spatel. Verdeel de overgebleven sesamzaadjes over de bovenkant en druk lichtjes aan. Bak in de oven gedurende 45 minuten, tot een tandenstoker er droog uitkomt.

Nota: ik heb deze cake nogmaals gemaakt en deze keer de honing weggelaten, de 2 appels heb ik als appelmoes toegevoegd.

0 reacties op “Osawa cakeVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.