Pancakes

Pancakes

Belgian pancakes are larger but thinner than the American version (as far as I know 😉 ).  I have a recipe using yeast, but normally never use it.  This is the version without yeast, it’s so easy a child can make the batter – and even bake them 😉 .   There is hardly any sugar in the batter, because we normally top them with sweet stuff (brown sugar, maple syrup,…).  This is my (healthy) version of a Belgian pancake recipe:

Ingredients:

  • 500 gr whole-wheat or spelt flower
  • 1 teaspoon sodium bicarb or baking powder
  • 1 tablespoon honey
  • +/- 1 liter soy milk (no sugar)
  • 3 eggs
  • 2 tablespoons sunflower oil
Mix the flower with the bicarb.  Add the honey, eggs, oil and a little milk and mix well.  Add as much milk as needed to get a fairly liquid batter.
Heat a little oil in a frying pan.  Add +/- half a cup of batter and turn the frying pan around to make sure the batter covers the bottom of the whole pan.  Lower the heat to medium and wait until the batter is more or less “dry” on top.  Turn the pancake with the baked side up and leave for a few minutes.  Put the pancake on a plate and serve.  You can wait until all the batter is finished and put the pancakes between 2 plates to keep them warm.
Cover your pancake with brown sugar, maple syrup, powdered sugar, marmalade, nutella,….
Dit is mijn (gezonde) variant op pannenkoeken.  Er zit bijna geen suiker in het beslag, omdat we meestal de pannenkoek beleggen met zoet: bruine (basterd)suiker, esdoornsiroop, pannenkoesiroop of appel-perenstroop, confituur, enz.

Ingrediënten:

  • 500 gr volkoren of spelt meel
  • 1 theelepel natriumbicarbonaat of baking powder
  • 1 eetlepel honing
  • +/- 1 liter sojamelk (zonder toegevoegde suiker)
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Meng het meel met de natriumbicarbonaat, voeg de honing, eieren, olie en een beetje melk toe en meng met een garde.  Voeg meer melk toe tot je een redelijk vloeibaar beslag krijgt.  Verhit een koekenpan met anti-kleeflaag op een hoog vuur en voeg ongeveer een pollepel beslag toe.  Draai met de pan totdat het beslag de hele bodem bedekt.  Zet het vuur wat lager en laat de pannenkoek bakken tot de bovenkant “droog” is.  Draai de pannenkoek om en laat nog enkele minuten bakken.  Leg de pannenkoek op een bord en serveer.  Je kan ook eerst alle pannenkoeken bakken en deze tussen 2 borden bewaren om ze warm te houden.  Serveer met o.a. bruine (basterd) suiker, poedersuiker, pannenkoek- of esdoornsiroop, appel-perenstroop, confituur, nutella, enz.

0 comments on “PancakesAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.