Bacon Salted Caramel ijs
Ingrediënten
Voor de gekaramelliseerde bacon
Voor het ijs
Instructies
Gekaramelliseerd spek
  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de sneetjes ontbijtspek op een bakplaat met bakpapier. Bak ongeveer 5 minuten in de oven, tot het spek begint te bruinen. Besmeer elk sneetje spek met wat esdoornsiroop en bak nog 5 minuten. Draai de sneetjes spek om, besmeer de andere kant met esdoornsiroop en laat ze nog bakken, tot het spek krokant is.
  2. Laat het spek op een rekje afkoelen. Snijd in kleine stukjes (=speksnoepjes! Niet alles opeten nu!).
IJs
  1. Snijd het vanillestokje in de lengte in 2 en haal de zaadjes eruit. Doe de kokosmelk, het vanillezaad en -stokje in een pot met dikke bodem en breng zachtjes aan de kook. Haal de pan van het vuur als de kokosmelk kookt en laat afkoelen. Verwijder de vanillepeul als de kokosmelk afgekoeld is.
  2. Klop intussen het ei, de dooiers, de esdoornsiroop en de arrowroot of tapioca in een kom.
  3. Giet de helft van de kokende kokosmelk bij het eiermengsel, ondertussen kloppend met een garde. Giet dan het eiermengsel terug in de pot bij de rest van de kokosmelk, zet de pot terug op laag vuur en klop voortdurend met een garde tot het mengsel indikt.
  4. Giet het terug in de kom (zodat het stopt met koken) en laat afkoelen tot kamertemperatuur, zet het daarna minstens 2 uur in de koelkast.
  5. Giet het mengsel in een ijsmachine en laat volgens instructies turbineren. Voeg, als het ijs bijna klaar is, de “speksnoepjes” toe (je zou wat apart kunnen houden om achteraf over het ijs te strooien, ik ben dat vergeten).
  6. Haal het ijs uit de ijsmachine. Doe het ijs in laagjes in een bewaarbakje, verdeel tussen elk laagje ijs een deel van de Bacon Salted Caramel. Giet nog wat caramel vanboven op het ijs en zet het bakje dan in de diepvriezer tot het ijs opgesteven is
  7. Serveer in kommetjes en giet er nog wat extra Bacon Salted Caramel over.