Caponata
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
30 minuten 4uur
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
30 minuten 4uur
Ingrediënten
Instructies
  1. Was de aubergines en snijd ze in grove stukken. Leg ze in een vergiet en bestrooi met het zeezout. Zet een pot op de aubergine die net iets kleiner is dan het vergiet en vul de pot met water. Laat de aubergines 1 uur staan uitlekken. Spoel de aubergines af (met het water uit de pot), en dep de blokjes met keukenpapier of een handdoek droog.
  2. Zet een (gietijzeren) pan met dikke bodem op middelhoogvuur, doe er 2 eetlepels olijfolie in en verhit de pan. Voeg de knoflook en de aubergineblokjes toe en bak ze op middelhoog vuur tot ze goudbruin en gaar zijn. Roer regelmatig om. Doe de aubergineblokjes in een diep bord met wat keukenpapier (om het overtollige vet op te vangen).
  3. Verhit de overige 2 eetlepels olijfolie in de pan en voeg de uienringen en de selder toe, laat even fruiten. Voeg de kerstomaatjes, de olijven en de kappertjes toe, en een half glas water. Roer door en laat sudderen tot het meeste vocht verdampt is. Roer regelmatig om.
  4. Strooi 1 eetlepel suiker (of honing) over de groenten en blus met de witte wijnazijn. Roer om en laat nog kort even mee sudderen. Proef even of de zoetzure smaak goed zit voor jou, kruid eventueel bij met wat zout en zwarte peper.
  5. Voeg de aubergines terug toe, roer goed om en laat even mee terug doorwarmen.
  6. Doe de caponata in een schotel en laat ze minstens 2u afkoelen. Bestrooi vlak voor het serveren met pijnboompitjes en eventueel gedroogde gezouten kappertjes (zie nota).
Notities

Je kan de caponata ook een dag op voorhand maken en in de koelkast bewaren. Laat hem dan voor het serveren een uurtje op kamertemperatuur komen.

Gedroogde gezouten kappertjes vind je hier: https://www.pit-pit.com/kappertjes.html. Ik vind ze erg lekker, ook als knabbeltje als ik zin heb in iets zout.