Door het chiazaad te mixen met de staafmixer wordt het “gekwetst”. Hierdoor gaat het zijn ‘bindende’ werk beter doen.
Als je niet van de textuur van chiazaad houdt kan je deze eerst een uurtje in enkel vloeistof (kokosmelk, amandelmelk) laten weken, en daarna met de staafmixer fijn malen. Je krijgt dan een gladdere pudding.
Er blijkt ook een kwaliteitsverschil te bestaan tussen verschillende merken: met bovenstaande recepten werd het bij mij een lekker dikke pudding, maar bij sommige mensen blijven ze toch nog vloeibaarder, ook al volgden ze het exacte recept. Als dit bij jou het geval is, probeer dan bovenstaande truk (uurtje laten weken, dan weer mixen, dan nog een nachtje laten opstijven). Je kan ook het chiazaad eerst grof malen (in een koffiemolentje), hierdoor gaat het ook beter binden. Als dat nog niet genoeg is, kan je eventueel de hoeveelheid chiazaad verhogen tot je de juiste dikte bekomt.