Vanavond had ik nood aan troostvoer. De stress heeft mijn lijf in een wurggreep, de nacht was véél te kort en manlief zit in het buitenland. En ik kon alleen denken aan chocola.Toen ik in Italië woonde (ja ja, ik heb 6 jaar in het noorden van Italië gewoond, vlakbij het meer van Lugano) was mijn favoriete troostvoer op grauwe dagen een “cioccolata calda”, warme chocomelk. Maar een Italiaanse warme chocomelk is niet hetzelfde als hier. Hier komt een warme chocomelk in een bar meestal uit een zakje (CCmel), in Italië was dat niet anders, alleen was het daar een blauw zakje “Ciobar“. Een warme chocomelk in Italië drink je niet, die lepel je uit je kopje, want eigenlijk is het meer een warme chocoladevla. Nu bestaat zo’n zakje Ciobar wel voor de helft uit suiker, de rest is cacaomassa, cacao, maiszetmeel, zout en aroma’s, en buiten het feit nog dat ik het gewoon niet in huis heb, zou ik het nu ook niet meer in huis halen. Wat we zelf doen doen we toch beter? En gezonder ook! Dus hier mijn gezondere versie van mijn favoriet.
- 150 ml amandelmelk
- 150 ml volvette kokosmelk
- 70 gr chocolade minstens 70% cacaomassa, fijngehakt
- 15 gr cacao
- 20 gr arrowroot of tapiocazetmeel
- zoetstof naar keuze en smaak honing, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop, dadelsiroop,...
- Giet de amandelmelk en kokosmelk in een steelpannetje.
- Zeef de cacao en het zetmeel bovenop de melk en meng met een garde.
- Zet de steelpan op een zacht vuurtje en breng de melk tot net onder het kookpunt, roer ondertussen met de garde.
- Neem de pan van het vuur en voeg de chocolade toe. Roer flink tot de chocolade gesmolten is en het mengsel dik wordt.
- Zet het pannetje op laag vuur en roer tot het mengsel ingedikt is tot een gladde massa.
- Proef en voeg een zoetstof naar keuze toe (ik vind het zonder extra suiker ook lekker). Werk eventueel af met een toefje kokosroom, wat kokosschaafsel of een snufje piment d'espelette voor wat extra kick.
0 reacties op “Cioccolata calda”Voeg die van jou toe →