Paleo Banoffee Pie
Porties Prep Tijd
6personen 30minuten
Passieve Tijd
2uur
Porties Prep Tijd
6personen 30minuten
Passieve Tijd
2uur
Ingrediënten
Voor het korstdeeg
Voor de toffee
 • 100gr vetstofkokosolie, reuzel, ghee of boter
 • 250ml kokosmelkvolvet, enkel kokos en water, geen andere toevoegingen; op kamertemperatuur
 • 250ml esdoornsiroopop kamertemperatuur
voor bovenste lagen
Instructies
Het korstdeeg
 1. Verwarm de oven voor op 175°C. Bekleed de bodem van een springvorm van +/- 22 cm diameter met bakpapier.
 2. Meng het amandelmeel, de kokosbloem, zout en natriumbicarbonaat in een kom.
 3. Doe de kokosolie, honing OF dadels, eieren en vanille in een blender en mix tot een glad beslag.
 4. Giet de vochtige ingrediënten uit de blender bij de droge ingrediënten in de kom en meng met een houten spatel tot een homogeen deeg.
 5. Leg het deeg in de springvorm, maak je handen nat met koud water en duw nu het deeg met je vingers uit tot een dunne, egale laag op de bodem van de springvorm.
 6. Leg een stuk bakpapier bovenop het deeg, leg er bakparels op (keramische parels om blind te bakken) en bak de korst 15 minuten. Haal uit de oven, verwijder de bakparels en het bakpapier en laat de korst op een rooster afkoelen.
De toffee
 1. Maak ondertussen de toffee: smelt het vet in een pannetje met dikke bodem. Voeg voorzichtig de esdoornsiroop toe en meng met een garde. Breng aan de kook op middellaag vuur en laat het zo’n 5 minuten sudderen, roer af en toe met de garde.
 2. Voeg heel voorzichtig de kokosmelk toe (het moet op kamertemperatuur zijn, anders gaat het spetteren en kan je je verbranden!). Breng terug aan de kook, roer regelmatig met de garde. Laat op middelhoog vuur inkoken, het mag flink bubbelen maar niet uit de pan lopen natuurlijk.
 3. Roer regelmatig met de garde en laat het indikken tot een dikke stroop, dit duurt ongeveer 20 à 30 minuten.
Afwerking
 1. Leg de korst op een mooi bord. Leg de ring van de springvorm (of een bakring als je dat hebt) terug rond de korst (dit zorgt ervoor dat de vulling op je bodem blijft en er niet af loopt op het bord). Giet de warme toffee op de korst en verspreid hem met een spatel. Laat volledig afkoelen en opstijven in de koelkast (ong. 1u).
 2. Leg de bananenschijfjes op de afgekoelde toffee.
 3. Doe de kokosroom in een kom met de zoetstof en vanille en klop hem op. Giet de opgeklopte kokosroom op de bananen en spreid voorzichtig met een spatel uit.
 4. Zet de banoffee pie in de koelkast voor tenminste 2 uur. Haal hem ongeveer 15 à 30 minuten voor het opdienen uit de koelkast en haal dan de ring ook weg. Bestrooi met chocoladeschilfers.
Notities

Ik gebruik de grote blikken Aroy-D kokosroom van 560 ml. Als je dit niet hebt kan je 2 blikjes kokosmelk een nacht ondersteboven in de koelkast zetten. Draai ze dan voorzichtig om, doe ze open en giet het kokoswater eruit. Dit kan je bv. in een smoothie gebruiken. Schep daarna de overgebleven kokosroom in een kom.