Paleo Tiramisù

Paleo Tiramisù

Tiramisù, ik dacht echt dat ik het nooit meer zou (kunnen) eten. Want de koekjes kan je nog vervangen, maar hoe maak je een lekkere tiramisù zonder mascarpone? Want helaas zijn melkproducten ook niet echt vriendjes met mijn lijf 🙁 . En toen vond ik in de bio-winkel kokos-yoghurt. Deze yoghurt is gemaakt van kokosmelk en bevat daarbuiten enkel fermenten en een beetje tapioca. Het is een lekkere dikke yoghurt, een beetje zoals Griekse yoghurt, waarschijnlijk dankzij de tapioca. Zo dik, dat ik dus meteen aan mascarpone dacht en moest proberen of ik er tiramisù mee kon maken! Al is hij ook heerlijk gewoon zo met wat vers fruit en noten en zaden erover! Of gemengd met wat diepvriesfruit (frambozen, rode vruchten,…) voor een instant yoghurt-ijsje tijdens een hete zomerdag. Dus ging ik aan de slag en gebruikte ik de bezoekers van mijn kleine neefje’s eerste verjaardagsfeestje als onwetende proefkonijnen. Van de hele schotel bleven maar 2 stukjes over, en ik heb niemand een vol bordje zien terug leggen, dus zo slecht zal het niet zijn geweest zeker? Uiteraard smaakt hij niet 100% zoals tiramisù, want door de kokos-yoghurt zit er een lichtzurige, lichte kokossmaak aan. Maar lekker vond ik hem wel!

tiramisu_OLE

 

Volgen en delen
Paleo Tiramisù
Recept Afdrukken
Ik bakte een genoise met koffie om te gebruiken in de plaats van savoiardi, de Italiaanse vingerkoekjes die normaal gebruikt worden in tiramisù. Deze genoise is lekker luchtig, en absorbeert het vocht dat vrijkomt uit de yoghurt-crème, zonder dat hij 'zompig' wordt.
Porties Prep Tijd
15 personen 45 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
20 minuten 1 uur
Porties Prep Tijd
15 personen 45 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
20 minuten 1 uur
Paleo Tiramisù
Recept Afdrukken
Ik bakte een genoise met koffie om te gebruiken in de plaats van savoiardi, de Italiaanse vingerkoekjes die normaal gebruikt worden in tiramisù. Deze genoise is lekker luchtig, en absorbeert het vocht dat vrijkomt uit de yoghurt-crème, zonder dat hij 'zompig' wordt.
Porties Prep Tijd
15 personen 45 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
20 minuten 1 uur
Porties Prep Tijd
15 personen 45 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
20 minuten 1 uur
Ingrediënten
Genoise
"mascarpone" crème
  • 500 gr kokos-yoghurt (als je wel tegen melkproducten kan zou je deze dus wel kunnen vervangen door mascarpone)
  • 4 eieren gesplitst
  • 6 eetlepels kokosbloesemsuiker (minder kan; ik deed dat niet, omdat hij voor een "niet-paleo" publiek bedoeld was)
  • 1 scheut marsala als alcohol geen probleem is 😉 (zie ook notities onderaan)
Tiramisù
Porties: personen
Instructies
Genoise
  1. Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een bakplaat van ongeveer 25 x 35 cm in met vet (kokosolie, boter of ghee), bekleed met bakpapier en vet ook het bakpapier lichtjes in. Klop de 8 eiwitten op, als je ziet dat ze beginnen op te stijven voeg je 50 gr kokosbloesemsuiker toe. Zet opzij als de eiwitten in stijve pieken geklopt zijn. Klop in een andere kom de dooiers met 50 gr kokosbloessemsuiker, de vanille en de gemalen koffie tot een crème. Voeg het cassavemeel (of kokosmeel) en het amandelmeel toe en roer het onder de dooiers. Voeg een flinke schep opgeklopt eiwit toe, en roer het onder het beslag zodat dit al wat luchtiger wordt. Voeg dan de rest van het opgeklopte eiwit erbij en spatel dit voorzichtig onder het beslag. Giet het beslag in de bakplaat en strijk het plat met een spatel. Bak gedurende 17 minuten in de oven. De genoise is klaar als hij terugveert als je er zachtjes op drukt. Keer de bakplaat om op een rooster en leg een vochtige handdoek op het bakpapier. Laat een paar minuten rusten en verwijder dan het bakpapier. Laat afkoelen.
"mascarpone" crème
  1. Klop de eiwitten tot stijve pieken en zet opzij. Klop in een andere kom de dooiers met de suiker tot een crème. Voeg de kokos-yoghurt en de scheut marsala toe en roer tot een homogene room. Hef de eiwitten eronder met een spatel.
Tiramisù
  1. Snijd de genoise in 2 gelijke delen. Leg 1 deel in een diepe schotel zo groot (of klein beetje groter) als het stuk genoise. Sprenkel hier een half kopje espresso over. Dit is niet veel, maar het is niet de bedoeling om de genoise al helemaal met vocht te verzadigen, omdat er nog redelijk wat vocht uit de crème zal komen! Verdeel de helft van de crème over de genoise en bedek met een laag cacao of chocoladeschilfers. Herhaal met het 2de stuk genoise, besprenkel met de rest van de koffie, verdeel de rest van de crème erover en dek af met een flinke laag cacao of chocoladeschilfers.
  2. Laat minstens 6u opstijven in de koelkast. Je kan dit gerust daags tevoren klaarmaken. Bewaar in de koelkast tot het tijd is om de tiramisù op te eten.
Notities

Nooit, NOOIT amaretto in de tiramisù. Echt mensen, doe het niet!!! Als je geen marsala vindt gebruik dan koffielikeur of een andere likeurwijn zoals madera.

Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

0 comments on “Paleo TiramisùAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.