Paleo Tiramisù
Ik bakte een genoise met koffie om te gebruiken in de plaats van savoiardi, de Italiaanse vingerkoekjes die normaal gebruikt worden in tiramisù. Deze genoise is lekker luchtig, en absorbeert het vocht dat vrijkomt uit de yoghurt-crème, zonder dat hij ‘zompig’ wordt.
Porties Prep Tijd
15personen 45minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
20minuten 1uur
Porties Prep Tijd
15personen 45minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
20minuten 1uur
Ingrediënten
Genoise
“mascarpone” crème
  • 500gr kokos-yoghurt(als je wel tegen melkproducten kan zou je deze dus wel kunnen vervangen door mascarpone)
  • 4 eierengesplitst
  • 6eetlepels kokosbloesemsuiker(minder kan; ik deed dat niet, omdat hij voor een “niet-paleo” publiek bedoeld was)
  • 1scheut marsalaals alcohol geen probleem is 😉 (zie ook notities onderaan)
Tiramisù
Instructies
Genoise
  1. Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een bakplaat van ongeveer 25 x 35 cm in met vet (kokosolie, boter of ghee), bekleed met bakpapier en vet ook het bakpapier lichtjes in. Klop de 8 eiwitten op, als je ziet dat ze beginnen op te stijven voeg je 50 gr kokosbloesemsuiker toe. Zet opzij als de eiwitten in stijve pieken geklopt zijn. Klop in een andere kom de dooiers met 50 gr kokosbloessemsuiker, de vanille en de gemalen koffie tot een crème. Voeg het cassavemeel (of kokosmeel) en het amandelmeel toe en roer het onder de dooiers. Voeg een flinke schep opgeklopt eiwit toe, en roer het onder het beslag zodat dit al wat luchtiger wordt. Voeg dan de rest van het opgeklopte eiwit erbij en spatel dit voorzichtig onder het beslag. Giet het beslag in de bakplaat en strijk het plat met een spatel. Bak gedurende 17 minuten in de oven. De genoise is klaar als hij terugveert als je er zachtjes op drukt. Keer de bakplaat om op een rooster en leg een vochtige handdoek op het bakpapier. Laat een paar minuten rusten en verwijder dan het bakpapier. Laat afkoelen.
“mascarpone” crème
  1. Klop de eiwitten tot stijve pieken en zet opzij. Klop in een andere kom de dooiers met de suiker tot een crème. Voeg de kokos-yoghurt en de scheut marsala toe en roer tot een homogene room. Hef de eiwitten eronder met een spatel.
Tiramisù
  1. Snijd de genoise in 2 gelijke delen. Leg 1 deel in een diepe schotel zo groot (of klein beetje groter) als het stuk genoise. Sprenkel hier een half kopje espresso over. Dit is niet veel, maar het is niet de bedoeling om de genoise al helemaal met vocht te verzadigen, omdat er nog redelijk wat vocht uit de crème zal komen! Verdeel de helft van de crème over de genoise en bedek met een laag cacao of chocoladeschilfers. Herhaal met het 2de stuk genoise, besprenkel met de rest van de koffie, verdeel de rest van de crème erover en dek af met een flinke laag cacao of chocoladeschilfers.
  2. Laat minstens 6u opstijven in de koelkast. Je kan dit gerust daags tevoren klaarmaken. Bewaar in de koelkast tot het tijd is om de tiramisù op te eten.
Notities

Nooit, NOOIT amaretto in de tiramisù. Echt mensen, doe het niet!!! Als je geen marsala vindt gebruik dan koffielikeur of een andere likeurwijn zoals madera.

Volgen en delen