“Granita al limoneeee!!! Ciambelleeeeee!!!” Mijn zonen verstaan helaas niet zoveel Italiaans, maar bij deze woorden spitsen ze hun oren. Lex is gek op de typisch Siciliaanse granita van citroenen, Lou begint bij de aanblik van de gefrituurde, gesuikerde ciambelle al te kwijlen. In Pozzallo, het geboortedorp van mijn papa, gaan we regelmatig op vakantie. Er rijden dag in dag uit verschillende ambulante verkopers rond: groenten, fruit, kledij, poetsgerief, zowat alles kan je bijna voor de deur kopen. Maar Nino, de lievelingsverkoper van mijn zonen reed rond in een uitgebouwde Ape (het praktische, hardwerkende broertje van de Vespa) en verkocht granita en ciambelle. Nino is ondertussen met pensioen, hem zullen we dus niet meer horen roepen in de straten van Pozzallo. Ik ontfutselde het recept (eigenlijk meer een “richtlijn”) voor deze gefrituurde lekkernijen al een paar jaar geleden aan de nicht van mijn papa, maar ik had het nog niet kunnen bewerken tot een geslaagd glutenvrij alternatief. Vandaag heb ik me samen met Lou aan het werk gezet, en we werden niet teleurgesteld. Het resultaat kan gerust wedijveren met the real deal!
- 500 gr aardappelen geschild, in stukken gesneden
- 400 gr cassavemeel
- 100 gr tapioca zetmeel (of arrowroot)
- 75 gr rietsuiker
- 75 gr boter of ghee
- 2 eieren
- 1 citroen enkel de gele schil, fijngeraspt
- 1 theelepel vanillepoeder
- +/- 400 ml lauwe melk gebruik amandelmelk voor een zuivelvrije variant
- 1 zakje droge gist (of 1 blokje verse gist)
- fijne suiker
- Kook de aardappelen gaar en pureer ze.
- Meng het zakje gist met 200 ml lauwe melk en laat 5 minuten rusten.
- Doe alle ingrediënten (behalve de melk) in een grote mengkom, voeg de gist met melk toe en kneed tot een homogeen deeg.
- Voeg beetje bij beetje wat van de overige lauwe melk toe, tot je een zachte deegbal krijgt die niet meer aan de handen kleeft.
- Verdeel de deegbal in 20 gelijke delen.
- Rol van elk deel een balletje. Druk het balletje plat en maak met een vinger een gat middenin, zodat je een donut-vorm krijgt.
- Bestuif een houten plank (of bakplaat) met cassavemeel en leg hier de ciambelle op. Dek af met een schone theedoek.
- Laat de ciambelle 1 uur rijzen (ze worden niet veel groter, cassavemeel rijst niet heel erg).
- Verwarm de frietketel op 160°. Gebruik een vast vet om te frituren, ossenwit of (ontgeurde) kokosolie werken het best. Plantaardige oliën (zonnenbloem, pinda, mais, maar ook olijfolie,....) kunnen niet tegen verhitten!
- Leg met behulp van een schuimspaan 2 ciambelle in het vet (als je ze met je handen vastneemt vallen ze in stukken). Laat ze 1 minuut bakken. Keer ze voorzichtig om en laat nog 1 minuut bakken.
- Haal ze voorzichtig uit het vet en laat even op keukenpapier uitlekken.
- Rol ze door fijne kristalsuiker en laat op een rooster licht afkoelen.
- De ciambelle zijn het lekkerst als ze nog warm zijn.
Ik heb witte, fijne kristalsuiker genomen om de ciambelle in te rollen na het bakken. Gezond kan je deze ciambelle uiteraard niet noemen. Het is dan ook niet iets dat je wekelijks (of zelfs maandelijks) moet eten. Maar als mijn jongste jarig is, weet ik nu al dat ze op het menu zullen staan!
0 reacties op “Siciliaanse ciambelle”Voeg die van jou toe →