Siciliaanse ciambelle
Porties Prep Tijd
16ciambelle 25minuten
Passieve Tijd
1uur
Porties Prep Tijd
16ciambelle 25minuten
Passieve Tijd
1uur
Ingrediënten
Instructies
  1. Kook de aardappelen gaar en pureer ze.
  2. Meng het zakje gist met 200 ml lauwe melk en laat 5 minuten rusten.
  3. Doe alle ingrediënten (behalve de melk) in een grote mengkom, voeg de gist met melk toe en kneed tot een homogeen deeg.
  4. Voeg beetje bij beetje wat van de overige lauwe melk toe, tot je een zachte deegbal krijgt die niet meer aan de handen kleeft.
  5. Verdeel de deegbal in 20 gelijke delen.
  6. Rol van elk deel een balletje. Druk het balletje plat en maak met een vinger een gat middenin, zodat je een donut-vorm krijgt.
  7. Bestuif een houten plank (of bakplaat) met cassavemeel en leg hier de ciambelle op. Dek af met een schone theedoek.
  8. Laat de ciambelle 1 uur rijzen (ze worden niet veel groter, cassavemeel rijst niet heel erg).
  9. Verwarm de frietketel op 160°. Gebruik een vast vet om te frituren, ossenwit of (ontgeurde) kokosolie werken het best. Plantaardige oliën (zonnenbloem, pinda, mais, maar ook olijfolie,….) kunnen niet tegen verhitten!
  10. Leg met behulp van een schuimspaan 2 ciambelle in het vet (als je ze met je handen vastneemt vallen ze in stukken). Laat ze 1 minuut bakken. Keer ze voorzichtig om en laat nog 1 minuut bakken.
  11. Haal ze voorzichtig uit het vet en laat even op keukenpapier uitlekken.
  12. Rol ze door fijne kristalsuiker en laat op een rooster licht afkoelen.
  13. De ciambelle zijn het lekkerst als ze nog warm zijn.
Notities

Ik heb witte, fijne kristalsuiker genomen om de ciambelle in te rollen na het bakken. Gezond kan je deze ciambelle uiteraard niet noemen. Het is dan ook niet iets dat je wekelijks (of zelfs maandelijks) moet eten. Maar als mijn jongste jarig is, weet ik nu al dat ze op het menu zullen staan!