Review: katoenen maandverband

Review: katoenen maandverband


Ik heb een gevoelige huid. Overal, dus ook “down under”. Tampons heb ik nooit kunnen gebruiken wegens te irriterend, en er was maar 1 merk maandverband dat ik vroeger kon verdragen. Daarom dat ik al jaren geleden naar alternatieven op zoek ging, toch voor de tampons. Ik gebruik dan ook al jarenlang de mooncup en heb sinds kort ook een Lunette cup. Het vergt enige oefening, maar eens je de goede houding hebt gevonden om deze in te brengen zijn ze een fantastisch alternatief voor tampons. Je kan ze ook langer in houden (een hele nacht is geen probleem) en er is geen risico op toxisch shocksyndroom.

Maar dat maandverband dat bleef ik toch ook nog gebruiken. De laatste jaren gebruikte ik de producten van Natracare maar het blijft belastend voor het milieu (en de portemonnee). Ook zijn ze niet ideaal om te gaan sporten bv: bij een workout met nogal wat squats Ik was dus al een tijd op zoek naar een alternatief. Een paar weken geleden heb ik er eindelijk werk van gemaakt en ben ik wat opzoekingswerk gaan doen, maar ik zag al snel door het bos de bomen niet meer. Er zijn verschillende merken en soorten in katoenen maandverband. Het is ook een hele investering (wel eentje die zich op termijn terugbetaald, maar toch) dus ik wou niet zomaar de eerste de beste soort in huis halen om dan te moeten constateren dat ze eigenlijk toch niet voldoen voor mij. Gelukkig stootte ik op de website van Klein Spook, waar niet enkel verschillende merken verkocht worden maar waar ook de mogelijkheid was om een probeerpakket aan te kopen. Dat pakket bestaat uit 3 maandverbanden van 3 verschillende merken. Ik besloot om dat dan maar ineens te bestellen, en bestelde er ook meteen een tasje bij om het maandverband op een hygiënische manier in mijn handtas mee te kunnen nemen. 2 Dagen later stond de postbode al aan de deur met mijn pakketje. En dat was net op tijd want een wasbeurt later kon ik ze al gaan uittesten!

Waaraan moet katoenen maandverband voldoen voor mij?

 • comfort: ik mag het niet constant “voelen zitten”
 • goed op zijn plek blijven
 • niet lekken: meestal gebruik ik een cup de eerste (zware) dagen en is dit niet echt van toepassing. Maar als ik om een of andere reden eens geen cup wil/kan gebruiken moet dit maandverband in staat zijn om lekken te voorkomen. Dit heb ik deze keer niet getest, dat zal voor volgende maand zijn!

Ik heb ze getest zoals ze van links naar rechts op de foto liggen.

 1. Imse Vimse: 100% biokatoen. De maandverbanden hebben een laagje PUL (polyurethane laminated polyester) om zeker te zijn dat je geen lekken hebt. Mijn eerste indruk is “Wow, wat een ‘pak’ tussen mijn benen”. Als je gewoon bent aan het ultradunne moderne maandverband is dit wel even terug wennen. Maar wennen doet het ook redelijk snel. Zoals je op de foto kan zien is dit maandverband duidelijk langer dan de 2 anderen. Het blijft, dankzij de drukknoopjes op de vleugels die je onder je slip kan vastmaken, goed zitten. Maar het blijft een dik pak. Ik denk dat dit wel goed is voor zwaardere menstruatie-dagen, maar voor gebruik samen met mijn cup is het teveel van het goede.
 2. Myllymuksut: een maandverbandje waar je vrolijk van wordt! De laag het dichtst bij de huid is van bamboe en katoen, binnenin zit een flink absorberende laag van bamboe fleece en de onderste laag is van katoen. Drukknopen zorgen ervoor dat het maandverband op zijn plaats blijft. Dit voelt veel prettiger aan als de Imse Vimse, het is dunner en blijft goed op zijn plaast zitten. Dit voelt echt goed aan.
 3. MaMbiokatoen voor ultiem comfort, bamboe viscose fleece voor absorptie, laag PUL om te verzekeren dat je geen lekken hebt en onderaan een stripje polyester om te verzekeren dat het maandverband perfect op zijn plaats blijft. Dat laatste sprak me erg aan. Ik gebruikte dit maandverband dan ook om naar CrossFit te gaan. Helaas kon het mij niet bekoren. De eerste indruk was positief: een kleurtje waar je vrolijk van wordt, aangenaam gevoel en niet te dik, net als de Myllymuksut. Maar dit maandverband blijft – ondanks het stripje polyester – niet op zijn plaats en schuift constant naar achter, zelfs bij “gewoon dagdagelijks” gebruik (rondstappen, zitten op een stoel).

Ik heb ondertussen beslist om een set van Myllymuksut maandverband aan te schaffen. Verder wil ik alle drie de maandverbanden nog testen op lekken door ze te gebruiken zonder cup, maar dat doe ik liefst thuis en niet op een dag dat ik veel buiten moet zijn.

Onderhoud: dit blijkt heel eenvoudig te zijn, zoals je hier kan lezen. Aangezien ik ze deze keer in combi met cup heb gebruikt, heb ik ze na gebruik gewoon opgevouwen (met de ‘vuile’ kant naar binnen) en de knoopjes dan toegedrukt, en zo de wasmand in gegooid. Bij gebruik zonder cup ben ik wel van plan om ze in een emmertje met koud water te leggen na gebruik. Wij wassen nl. enkel in het weekend en het lijkt me geen leuke gedachte om dat anders een hele/halve week in de wasmand te laten liggen, zeker niet als we nog zomerse temperaturen gaan krijgen!

15 comments on “Review: katoenen maandverbandAdd yours →

 1. ik heb dit pakketje ook 🙂 die van imse vimse zijn goed voor de zwaarder dagen en ik heb mij daar nog van besteld 🙂

 2. Ik heb Imse Vimse en MaM. Op eerste zicht zou ik ook naar MaM gepakt hebben, maar na even gebruiken ben ik fan geworden van Imse Vimse. Heb ze nog niet echt goed kunnen testen omdat ik zwanger was en nu borstvoeding geef. Dus enkel nog maar gebruikt na het plaatsen van mijn spiraaltje. Ik draag ze echter wel al paar maanden om het slijmverlies op het einde van de zwangerschap en het urineverlies nu op te vangen. Vooral als mijn bekkenbodemspieren me weer in de steek laten, is Imse Vimse een aanrader. Idd even wennen, maar dat ging idd snel 🙂 Uiteindelijk is het zachte katoen en geen krakende en schurende plastiek. Voor mij hoort het er nu bij zoals een onderbroek dragen.
  Myllymuksut durfde ik niet proberen omdat ik niet zo tevreden ben over de borstcompressen en omdat ik niet zo’n goeie kritiek las over hun luiers.
  Ik denk dat ik bij Imse Vimse blijf. Ook hun borstcompressen vind ik het fijnst en hun prijzen zijn helemaal meegenomen.

 3. Ik heb dat ook ooit gebruikt maar toen ze na het wassen vieze bruine vegen bleven vertonen ben ik ermee gestopt. En ik vond dat ze fel roken als je ze aan had, dat ook. 🙁

  1. Vegen heb ik ook, maar na een 2e keer wassen is het al beter. En uiteindelijk dienen ze daar wel voor hé. Ik ga nog eens uitzoeken hoe ik vlekken kan minderen. Er bestaan speciale blokjes zeep voor.

   1. Misschien ben je er ondertussen al achter, maar ik laat ze weken in een emmer koud water tot ik ze ga wassen (eventueel af en toe water verversen). Voordat ik ze in de wasmachine doe, spoel ik ze nog even uit. Geen vlekken 🙂

 4. Hé, leuk zoveel reacties!
  @Stefanie en Astrid: Ik denk idd dat de Imse Vimse ideaal zijn bij zwaardere menstruatie (of gebruik zonder de cup), maar aangezien ik meestal mijn cup gebruik vond ik de Myllymuksut toch beter voor mij. Ah, en ik wil ze eigenlijk ook nog eens alledrie testen op “double unders” (touwtjespringen, je weet wel, touw 2 keer onder je door laten gaan in 1 sprong), want dan begeven mijn bekkembodemspieren het ook wel eens :p .
  @Mieke: van de geur kan ik (nog) niets zeggen. Wat de bruine vegen betreft: zolang ze maar proper gewassen zijn is voor mij het belangrijkste. Je zou ze eventueel eens in de zon kunnen hangen om ze terug wit te krijgen? Of tip van een oma: bij mooi weer ‘s ochtends (als het dauwt dus) op het gras leggen, dat deden ze blijkbaar vroeger met de lakens om die mooi wit te krijgen!

 5. Leuke review! Ik draag de Imse Vimse graag als back-up bij de Diva Cup, of zonder cup bij de minder zware dagen van mijn regels. Dagdagelijks inderdaad minder aangenaam, afscheiding absorberen ze minder goed. Mam’s vind ik echt goed voor het dagelijkse gebruik, in de meeste onderbroekjes blijven ze perfect zitten en ze absorberen perfect. De Imse-Vimseverbandjes durven gemakkelijker wegschuiven bij mij.

 6. Ik heb trouwens 1 en 2 (evenals nog een ander merk) en ik heb nog geen enkele keer “doorlekking” gehad, werkt veel beter dan wegwerpmaandverband waarbij ik dat wel had 😛

 7. Hey Candy, wat is precies het verschil tussen een mooncup en een lunette? Mij lijken ze hetzelfde. Ik heb al een paar jaar een keeper (gemaakt van natuurrubber ipv silicone). Best wel tevreden over, alleen als je hem na het leegmaken terug wil inbrengen (en hij is dus nog warm), dan is het soms moeilijk om ervoor te zorgen dat hij binnen openklapt. Met andere woorden: doordat het rubber warm is, is het soepeler, maar daardoor springt hij dus niet zo gemakkelijk meer in zijn normale vorm als je hem inbrengt. Is dat ook zo met de mooncup/lunette?

  Wat de wasbare maandverbanden betreft, heb ik dezelfde ervaring als jij. Imse Vimse veel te dik en zeker in de zomer dus veel te warm! Myllymuksut is zalig om te dragen, veel dunner en zeer goed absorptievermogen!

  1. Ik had er goede dingen van gehoord en dacht dat ik mss kon afwisselen tussen mooncup en Lunette. Maar de Lunette is eigenlijk “stijver” dan de mooncup en ik had er meer lekken mee :/ . Ik ben dus de mooncup terug aan het gebruiken, en de Lunette hou ik voor als de mooncup onverwachts mocht sneuvelen 😉 .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.