Roasted baby bok choy, chorizo sausages and mashed sweet potato and parsnip

Roasted baby bok choy, chorizo sausages and mashed sweet potato and parsnip

This early evening I went to CrossFit with the kids, so when we came home we were all hungry. I had to prepare dinner quickly. I looked in the fridge where I found baby bok choy my mom brought from Brussels last weekend. I had bought chorizo sausages this afternoon and decided to make those in tomato sauce (makes a perfect pasta sauce) and roast the baby’s. I cooked pasta for the kids (to go with the sauce) and smothered a big sweet potato and 2 parsnips and mashed those for DH and myself. My oh my, I licked my plate, this was awesome! Here’s how to make a fabulous dinner in 30 minutes:

  • 1.45 lb (650 gr) chorizo sausages (pork sausages with chorizo spices; you could replace with merguez sausages), cut in pieces
  • 2 red onions, sliced
  • 2.5 cups ‘passata’ (sieved tomatoes)
  • 1 tbsp coconut oil
  • 6 baby bok choy
  • 3 tbsp olive oil
  • salt, pepper, garlic powder
  • 1.5 lb (700 gr) sweet potato, peeled and diced
  • 0.75 lb (350 gr) parsnips, peeled and cut into small dices
  • 2 tbsp butter (use ghee to make it W30 approved)
  • salt & pepper to taste

Preheat the oven to 430°F (220°C).

Heat the coconut oil in a heavy saucepan, saute the onions, add the chorizo sausages and bake on medium-high for a few minutes. Add the sieved tomatoes, season with salt, pepper and a little chili flakes to taste. Let it simmer for about 30 minutes on low heat.

Wash and drain the baby bok choy and put them on a baking sheet.  Season with freshly ground black pepper, sea salt and garlic powder, dribble with the olive oil. Bake in the oven for 10 minutes. Turn around the baby’s, lower the heat to 395°F (200°C) and bake another 10 minutes (or until done).

Melt 1 tbsp of butter in a deep pan and add the parsnips. Saute on medium high, then add the sweet potatoes.  Saute on medium for a few minutes, season with sea salt and freshly ground black pepper, then add a little water.  Let it simmer on medium-low for about 15 minutes, or until they are tender.  Uncover and let the water evaporate.  Take of the heat, add the other tbsp of butter and mash.

Buon appetito!

Vandaag ging ik in de vooravond naar CrossFit met de kinderen, dus toen we thuiskwamen hadden we grote honger. Het avondeten moest dus snel gemaakt worden. Een blik in de koelkast wat er in huis was: de baby paksoi die mijn moeder vorig weekend van Brussel meebracht lag te lonken. Ik had chorizo worstjes gekocht en besliste om die tomatensaus te maken (ook perfect als pasta saus) en de baby’s de roosteren. Ik kookte er pasta bij voor de kinderen stoofde een grote zoete aardappel en 2 pastinaken en maakte er puree van voor manlief en mezelf. Man man man, ik heb mijn bord afgelikt en mijn vingers erbij, zo lekker!  Zo maak je een heerlijk avondmaal op 30 minuten:

  • 650 gr chorizo worstjes (varkensworstjes met choriz-kruiden; je zou ze kunnen vervangen door merguez worstjes), in stukken gesneden
  • 2 rode uien, in schijfjes
  • 1 fles (680 gr) passata (gezeefde tomaten)
  • 1 el kokosolie
  • 6 baby paksoi
  • 3 el olijfolie
  • zout, peper, lookpoeder
  • 700 gr zoete aardappel, gepeld en in blokjes
  • 350 gr pastinaak, gepeld en in kleine blokjes
  • 2 el boter (of ghee om het W30 approved te maken)
  • zout en peper naar smaak

Verwarm de oven voor op 220°C.

Verhit de kokosolie in een diepe pan met dikke bodem, fruit de uien, voeg de chorizo worstjes toe en bak enkele minuten op middelhoog vuur. Voeg de passata toe en kruid met zeezout, versgemalen zwarte peper en chili vlokken. Laat ongeveer 30 minute sudderenop laag vuur.

Was de baby paksoi en laat hem uitlekken.  Leg hem op een bakplaat, kruid met zeezout, versgemalen zwarte peper en lookpoeder en druppel er de olijfolie over. Bak 10 minuten in de oven. Draai de baby’s om, verlaag de temperatuur naar 200°C en bak nog 10 minuten (of tot de paksoi gaar is).

Smelt 1 el boter in een pot en voeg de pastinaakblokjes toe. Sauteer op middelhoog vuur, voeg dan de zoete aardappelblokjes toe.  Sauteer nog een paar minuten, kruid metzeezout en versgemalen zwarte peper en voeg een bodempje water toe.  Laat op laag vuur ongeveer 15 minuten sudderen, of tot de groenten gaar zijn.  Laat overgebleven water evaporeren op hoog vuur. Neem van het vuur af, voeg de andere el boter toe en stamp tot puree.

Buon appetito!


1 reactie op “Roasted baby bok choy, chorizo sausages and mashed sweet potato and parsnipVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.