Salad with roasted vegetables and feta

Salad with roasted vegetables and feta

I made this salad on Tuesday because I had a visitor for lunch. But I forgot to make a picture, so I just made it again. It’s so good I didn’t really mind eating it again 🙂 . And it’s really quick to make – once the veggies are roasted. Roasting the vegetables is pretty easy: just mix with sea salt, freshly ground black pepper and melted coconut oil (or ghee, or olive oil) and roast in a hot oven (395°F – 200°C) for 30 (sweet potato, eggplant) to 40 minutes (red beets). You can do this several days beforehand and keep the vegetables in the fridge.

  • handful of arugula (rucola)
  • roasted vegetables: sliced eggplant, sweet potato, red beets
  • medjool dates (2 per person), cut in 2
  • pistachio or pine nuts
  • good quality feta cheese (make sure to have the sheep and/or goats-milk feta!), diced
  • good quality italian raw ham (prosciutto – 2 slices per person), each slice pulled to 3-4 pieces
  • Extra Virgin olive oil
  • good quality balsamic vinegar
  • celtic sea salt and freshly ground black pepper to taste

Mix the aragula with salt, pepper, olive oil and vinegar and put it in the center of a plate. Dress the plate with eggplant slices, sweet potato, red beets, dates and nuts. Add the feta and raw ham. Drizzle with EVOO and balsamic vinegar. Adjust with salt and pepper to taste.

If you have some feta cheese left over you can put it in layers in a jar, with dried herbs between the layers (rosemary, basil, oregano, thyme,…) and cover with EVOO. Keep the jar in the fridge. I have no idea how long it lasts, ‘cause it never lasts a long time in my house! If you want a dairy free salad, leave out the feta cheese and add some more raw ham. Or the other way around for vegetarians 😉 .

Ik maakte dit slaatje dinsdag omdat ik visite had voor de lunch. Maar aangezien ik er toen geen foto van had gemaakt, heb ik het slaatje vandaag nog maar eens gemaakt. Het is zo lekker dat dat heus geen straf was 🙂 . En het is ook snel klaar – eens de groenten geroosterd zijn. Groenten roosteren is heel eenvoudig: meng ze met zeezout, versgemalen zwarte peper en gesmolten kokosolie (of ghee, of olijfolie) en rooster ze in een hete oven (200°C) gedurende 30 (zoete aardappel, aubergine) tot 40 minuten (rode bieten). Je kan dit verschillende dagen op voorhand doen en de groenten in de koelkast bewaren.

  • handvol rucola
  • geroosterde groenten: schijven aubergine, partjes zoete aardappel en rode biet
  • medjool dadels, in 2 gesneden en pit verwijderd (2 per persoon)
  • pistache of pijnboompitten
  • goede kwaliteit feta kaas (zorg ervoor dat je de echte shapen- en/of geitenmelk feta koopt!), in blokjes gesneden
  • goede kwaliteit italiaanse rauwe ham (prosciutto – 2 sneden per persoon), elke snede in 3-4 stukken getrokken en tot rosetje gerold
  • Extra Virgin olijfolie
  • goede kwaliteit balsamico azijn
  • Fleur de sel de Guérande en versgemalen zwarte peper

Men de rucola met zout, peper, olijfolie en azijn en maak een ‘bergje’ in het midden van je bord. Beleg met de aubergine, zoete aardappel, rode biet, dadels en noten. Voeg de feta-blokjes en rauw ham toe. Besprenkel met EVOO en balsamico. Breng op smaak met fleur de sel en peper.

Als je nog wat feta over hebt kan je deze in laagjes in een glazen potje doen, met gedroogde kruiden (rozemarijn, basilicum, oregano, tijm,…) tussen de lagen en het potje verder vullen met EVOO tot de kaas onder staat. Bewaren in de koelkast. Ik heb geen idee hoe lang je het kan bewaren, het krijgt hier alvast niet de kans om slecht te worden! Liever een slaatje zonder melkproducten? Vervang dan de feta door extra rauwe ham. Of omgekeerd voor de vegetariërs 😉 .

0 reacties op “Salad with roasted vegetables and fetaVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.