Sarde a beccafico

Sarde a beccafico

Sarde a beccafico is a traditional Sicilian dish made of fresh sardines filled with traditional Sicilian ingredients: breadcrumbs, olive oil, pine nuts and raisins. Beccafico (which is a little bird, the garden warbler) literally means “beak figs”. These were little birds called so because they liked to beak figs. The sardines are filled and then rolled with their tails up, so they look like little birds with open beak. Of course I didn’t use breadcrumbs or sugar (as the original recipe suggests), but they turned out just as savoury!

  • fresh sardines
  • 100 gr pine nuts
  • zest of 1 lemon
  • zest and juice of 1 orange
  • 10 anchovies
  • olive oil
  • 50 gr raisins, soaked in lukewarm water, then drained
  • 1 tablespoon Italian parsley, chopped
  • freshly ground black pepper
  • 2 tablespoons almond meal

Scale the sardines, remove their heads, bone them, and split them, leaving the two sides connected by a thin strip of flesh along the back. Wash them well and set them to drain.

Preheat the oven to 200°C  (390°F)

Put a skillet on medium heat and toast the pine nuts until golden brown. Let them cool a bit, set aside 1 – 2 tablespoons and ground the rest of the pine nuts until they have a breadcrumb-like texture. Put the skillet back on the fire with 2 tablespoons of olive oil, add the anchovies and stir until they are dissolved in the olive oil. Add the ground pine nuts and stir well until all the anchovy-paste is mixed well into the “breadcrumbs”. In a bowl mix the “breadcrumbs” with zest of 1 lemon and 1 orange, the raisins, toasted pine nuts and parsley. Season with freshly ground black pepper.

Use the mixture to fill the open sardines, rolling the sardines around the filling and closing them with a toothpick. Put the filled sardines in a well-oiled oven-pan, separating them with bay leaves. Dust them with the almond meal, sprinkle with olive oil and juice of 1 orange.

Put them in the oven for +/- 20 minutes (or until done).

Sarde a beccafico is een traditioneel Siciliaans gerecht van verse sardientjes met traditionele Siciliaanse ingredienten: broodkruim, oliijfolie, pijnboompitten en rozijnen. Beccafico (of tuinfluiter, een klein vogeltje) betekent letterlijk “vijgen snaveltje”, omdat deze vogeltjes zich graag lekker rond eten aan vijgen. Omdat de sardientjes lekker rond worden gevuld en met hun ‘open bekjes’ (de staartjes) naar boven liggen kregen ze de naam van dit vogeltje. Uiteraard gebruikte ik geen broodkruim of suiker (zoals in het originele recept), maar ze zijn zeker even smaakvol!

  • verse sardientjes
  • 100 gr pijnboompitjes
  • zeste van 1 citroen
  • zeste en sap van 1 sinaasappel
  • 10 ansjovisjes
  • olijfolie
  • 50 gr rozijnen, geweld in lauw water en uitgelekt
  • 1 eetlepel platte peterselie, fijngehakt
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels amandelmeel
  • laurierbladen (vers of gedroogd)

Verwijder de schubben van de sardientjes, verwijder hoofd, ingewanden en graat, maar laat de 2 helften (en het staartje) aan elkaar. Was ze voorzichtig en laat uitdruipen op keukenpapier.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Zet een pan op middelhoog vuur en rooster de pijnboompitten tot ze goudbruin zijn. Laat ze licht afkoelen, zet 1 à 2 eetlepels pijnboompitten opzij en maal de rest tot ze de textuur van broodkruim hebben. Zet de pan terug op het vuur met 2 eetlepels olijfolie, voeg de ansjovis toe en roer tot deze ‘smelten’ in de olie. Voeg de gemalen pijnboompitten toe en roer tot de ansjovispasta goed gemengd is met het “broodkruim”. Meng in een kom het “broodkruim” van gemalen pijnboompitten en ansjovispasta met de geraspte zeste van 1 citroen en 1 sinaasappel, de rozijnen, geroosterde (hele) pijnboompitten en peterselie. Breng op smaak met peper.

Vul de open sardientjes met een eetlepel van deze vulling, rol ze op en sluit met een tandenstoker. Leg de gevulde visjes in een ingevette ovenschotel, met een laurierblad tussen alle visjes. Verdeel er het amandelmeel over en besprenkel met olijfolie en het sap van 1 sinaasappel.

Zet ze ongeveer +/- 20 minute in de oven (of tot ze gaar zijn).

0 reacties op “Sarde a beccaficoVoeg die van jou toe →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.