Stir-fried beet tops with samphire and sea lavender

Stir-fried beet tops with samphire and sea lavender

With our boys on vacation with my parents in Sicily, DH and I are really enjoying the “peace and love” 😉 . Last week the weather was kind of nice, so we have been really enjoying our ‘staycation’: it started (the day after I put the kids on the plane) with our yearly ‘street party’ on July 1st, where DH was responsible for the BBQ and I had made several desserts (brownies, – grainfree! – carrot cake and rice pudding). We’ve walked through the narrow streets of the historical Antwerp city center, did some clothes shopping, went for a 45 km bike ride (!), visited a nearby folklore festival, went for a long walk on an empty beach (lots of wind!) and on days were the typical Belgian summer weather (rain, more rain, some hail, thunder, lightning and more rain) didn’t call for outside trips, I’ve been experimenting in the kitchen. And not only baking, but I also tried some new (for me, that is) vegetables. I had bought some samphire and Sea Lavender and decided to match these with the beet tops (or beet greens, fresh leaves still attached to the beets I had bought) in a stir-fry. I served this with sweet potato cubes smothered in (grass-fed) butter and baked Greenland halibut, it was awesome!

For 2 servings:

  • beet tops (from about 2 bundles of beets), cut in pieces (keep the stalks and leaves apart)
  • 150 gr samphire
  • 150 gr sea lavender
  • sea salt (I used Sel de Guérande)
  • freshly ground pepper
  • freshly ground nutmeg
  • butter or coconut oil

In a wok or stir-fry pan heat the butter or coconut oil. Stir-fry the beet top stalks for a few minutes, add the cut leaves and the sea lavender. Stir-fry for a few minutes, then add the samphire. Again stir-fry for a few minutes, season with sea salt, pepper and nutmeg.

Terwijl onze jongens van een welverdiende vakantie genieten in Sicilië bij mijn ouders, genieten manlief en ik van wat “peace and love” thuis 😉 . Vorige week werkte het weer redelijk mee, een goede start voor onze ‘staycation’: we begonnen (de dag nadat ik de kinderen op het vliegtuig zette) met ons jaarlijk ‘Straatfeest’, waar Manlief verantwoordelijk was voor de BBQ en ik verschillende desserts (brownies, – granenvrije!-wortelcake en rijstpap) had gemaakt. We wandelden door de smalle straten van het Antwerpse historische centrum, gingen samen kledij shoppen, deden een fietstocht van wel 45 km (!), bezochten folklore festival in Schoten, maakten een heel lange wandeling op een leeg strand (veel wind!) en op dagen dat het typische Belgische zomerweer (regen, meer regen, wat hagel, donder, bliksem en nog wat regen) niet echt aanmoedigde om buiten te komen, ging ik de keuken in om te experimenteren. Ik heb niet enkel gebakken, maar probeerde ook maar eens (voor mij) nieuwe groenten uit. Ik kocht zeekraal en lamsoor en dacht dat die wel lekker zouden zijn met bietenloof (het loof dat aan de verse rode bieten hing die ik ook kocht) in een roerbakgerecht. Ik serveerde er (in grasboter) gesmoorde zoete aardappelblokjes en gebakken zwarte heilbot bij, het was lekker!

Voor 2 personen:

  • bietenloof (van 2 bussels rode bietjes), stengels en blad apart in stukken gesneden
  • 150 gr zeekraal
  • 150 gr lamsoor
  • zeezout (ik gebruik Sel de Guérande)
  • versgemalen zwarte peper
  • versgemalen muskaatnoot
  • boter of kokosolie

Verhit in een wok (of diep pan met dikke bodem) de boter of kokosolie. Roerbak de stengels van het bietenloof een paar minuten, voeg het gesneden blad en de lamsoor toe. Roerbak een paar minuten en voeg dan de zeekraal toe. Roerbak weer een paar minuten en kruid met zout, peper en muskaatnoot.

Smakelijk!

0 reacties op “Stir-fried beet tops with samphire and sea lavenderVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.