Stuffed chicken breast

Stuffed chicken breast

Easy peasy way to transform a simple chicken breast in a Mediterranean feast. Most recipes use cheese and I understand why: that gooey stuff oozing out of 2 pieces of chicken when you cut it, yum! But as I’m on a Whole30/W42 dairy is not allowed. I thought almond butter would be a nice replacement. It was 🙂 . Someone told me cashew butter is more cheesy, so I’ll try that next time! The ingredients are per person, so just multiply (and don’t forget to make some extra for tomorrow’s breakfast/lunch!).

  • 1 chicken breast
  • 3 – 4 sun-dried tomatoes
  • 1 tablespoon almond butter (or cashew butter)
  • 1 – 2 slices prosciutto
  • celtic sea salt and freshly ground black pepper
  • fat for cooking (ghee, lard, coconut oil)

Make a slit down 1 side of each chicken breast to form a pocket. Season the breast inside and outside with salt and pepper, spread the almond butter, then stuff the pocket with the dried tomatoes and prosciutto. Close with a toothpick. Put a cast iron skillet with the cooking fat on medium-high and bake the chicken breasts until done. Serve with whatever vegetables you like, we had roasted fennel with it, DH with a roasted sweet potato and the kids with rice. Sorry for the not-so-nice picture, but I forgot to make a picture of my plate (I was in *eatallthethingsnow* mode), so made one of the leftover  😉 .

Een eenvoudige manier om een gewone kipfilet om te toveren tot een zuiders feestje. De meeste recepten voor gevulde kipfilet gebruiken kaas in de vulling, en ik begrijp dat: dat smeuïg goedje dat eruit loopt als je de kip snijdt, njam! Maar in een Whole30/W42 zijn melkproducten niet toegestaan. Ik dacht dat amandelboter een goede vervanger zou zijn. Was het ook 🙂 . Ik heb me ondertussen laten vertellen dat cashewboter iets meer “kazig” is, dus probeer ik dat volgende keer! De ingrediënten hierboven zijn per persoon, dus gewoon vermenigvuldigen (en vergeet geen extra te tellen voor ontbijt/lunch van morgen!).

  • 1 kippenborst
  • 3 – 4 zongedroogde tomaatjes
  • 1 eetlepel amandelboter (of cashewboter – beide bij de natuurwinkel)
  • 1 – 2 sneden rauwe ham (italiaanse of bv. Ganda, deze heeft geen toevoegingen!)
  • sel de guérande en versgemalen zwarte peper
  • vetstof om in te bakken (ghee, reuzel, kokosolie)

Snijd de kipfilet in de lengte doormidden, maar niet volledig. Kruid de binnenkant van de kipfilets met zeezout en peper. Besmeer 1 kant met amandelboter, beleg met zongedroogde tomaten en rauwe ham en sluit de kipfilet met een tandenstoker. Zet een gietijzeren pan met de vetstof op middelhoog vuur en bak de kipfilets tot ze gaar zijn. Serveer met groenten naar keuze; wij aten er geroosterde venkel bij, Manlief ook een zoete aardappel en de kinderen rijst. Sorry voor de mislukte foto, maar ik was vergeten een mooie foto van mijn bord te maken (ik was in *eetallesnununu* modus), dus heb ik maar een foto gemaakt van de overgebleven kipfilet  😉 .

2 reacties op “Stuffed chicken breastVoeg die van jou toe →

  1. A new website is launching dedicated entirely to dairy free cooking and I am pleased to extend an invitation to participate. The site will host a collection from food blogs from across the web from folks like you that take pride in making their meals with love and from scratch. Best of all, traffic will go directly back to your site – so you get all the credit!

    Check us out at NoDairyKitchen.com to learn more and to submit your creations.
    Cheers and Healthy Eats
    ~Jennifer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.