Whole30: day 1

Whole30: day 1

Today DH and me started a Whole30. This means: 30 days no grains, no legumes, no seed oils (which I already didn’t eat), but also no dairy (have been eating less and less), no white potatoes (rarely had them lately, only in fries), no additives (especially carrageenan, MSG or sulfites) and no added sugar (this means also no alcohol, so no wine!). This is actually the “hardest” part, as the sweet stuff has been creeping back into our daily life lately. I’m testing lots and lots of recipes for cakes and cookies and icecream etc. (more – exciting news – about that later!), and testing means I need to know the taste too off course 😉 . And although all my baking is done with “healthier choices” like honey, maple syrup and coconut-blossom sugar, it’s still sugar. So I was actually counting down to our starting day. I’m making things a little more complicated for myself, as I’m following an auto-immune protocol. This means that I’m not eating eggs, nuts, seeds and nightshades (tomatoes, peppers, eggplants). Hey, it’s only 30 days (oh my, 30 days no chocolate??? 😉 )!

As I do get several questions about the Whole30, and what you can’t and what you CAN eat, I decided to blog every day what we ate that day. That is breakfast, lunch, dinner and snacks (if snacking occurred). I can’t guarantee I’ll be putting pictures of everything, but I will try to include some pictures of my (or DH’s, or the kiddo’s) lunchbox, so you’ll have lunchbox inspiration as well.

Want to know more about the Whole30 program? Click on >>the link<<, or on the graphic on the right-side of this blog.

Today’s eats:

  • Breakfast: DH had a steak and leftover roasted Hokkaido pumpkin (from Saturday); I offered my steak to Lex 🙂  and had Italian raw ham (no additives) and melon, and a coffee (from our espresso machine, with 100% Arabica coffee beans)
  • Snack: bought strawberries and grapes at the market this morning, had a handful of both. 2 pieces of homemade beef jerky (recipe from the Paleo Parents‘ book “Eat like a dinosaur”).
  • Lunch: leftover slow-roasted pork shoulder with leftover roasted pumpkin and radicchio (both from Saturday), 1 avocado. DH filled his Goodbyn Bynto lunchbox to work with this too.
  • Dinner: chervil soup (with bone broth made from the pork shoulder-bone); spatchcocked chicken NomNomPaleo-style, seasoned with Magic Mushroom Powder (both from the NomNomPaleo iPad-app, worth it’s money for the MMP alone!) with mixed roasted vegetables (red beets, sweet potatoes, fennel, onions, bell peppers – I won’t be eating the bell peppers).

Interested to know what my kids eat? Diddy is oppositional and defiant, so he’ll eat junk food whenever he can. Not at home, as there is no junk food  left in our house. So at least for dinner he’ll eat the same as we do. Lex had steak and a raw carrot as breakfast (his choice entirely, I swear!), Lou had a slice of spelt bread with italian raw ham (yes, they still have bread, although not as much as they used to!). At lunch we shared the leftover pork shoulder, L&L had cherry tomatoes with it. Lou also had 2 slices of spelt bread (one with chorizo, one with italian raw ham). Lex had strawberries. At dinner they will eat what we eat; although they don’t care for fennel and beets they will eat some bell peppers and sweet potato.

Vandaag zijn manlief en ik gestart met een Whole30. Dat wil zeggen: 30 dagen geen granen, geen peulvruchten, geen zaden-oliën (wat ik al niet meer at), maar ook geen melkproducten (at ik al minder en minder), geen witte aardappelen (at ik zelden, enkel zelfgemaakte frietjes), geen additieven (vooral carrageen, MSG of sulfiten) en geen toegevoegde suikers (dus ook geen alcohol, dus geen wijn!). Dit laatste zal zowat het “moeilijkst” zijn, want de zoetigheid is mijn leven zo stilletjes terug binnengeslopen. Ik heb de laatste tijd veel recepten voor taarten, koekjes en ijs uitgetest (meer – spannend nieuws – hierover later!), en bij testen hoort proeven natuurlijk 😉 . En ook al bak ik alles met “gezondere keuzes”, zoals honing, esdoornsiroop of kokosbloesemsuiker, het blijft suiker. En zodoende begon ik de laatste dagen echt af te tellen naar vandaag, ik keek er al naar uit. Ik maak het mezelf nog een beetje moeilijker, want ik volg een auto-immuun protocol. D.w.z. dat ik ook geen eieren, noten, zaden en nachtschades (tomaten, paprika’s, aubergines) eet. Hey, het zijn maar 30 dagen (WAAAT, 30 dagen geen chocola??? 😉 )!

Aangezien ik van verschillende mensen toch wel vragen krijg over paleo en de “Whole30”, en dan vooral over wat je niet of juist WEL mag eten, heb ik beslist dat ik elke dag zal bloggen wat wij die dag aten. Dat is ontbijt, lunch, avondmaal en eventuele snacks. Ik kan niet garanderen dat ik overal foto’s van zal plaatsen, maar ik ga zeker ook proberen om enkele foto’s van mijn (of manlief, of die van de kinderen) lunchbox te maken, zodat je daar ook inspiratie in kan vinden.

Wil je meer weten over het Whole30 programma? Klik dan op >>de link<<, of op het balkje aan de rechterzijde van dit blog.

Het menu van vandaag:

  • Ontbijt: Manlief had een steak, geroosterde pompoen (overschot van zaterdag) en fruit; ik heb mijn steak aan Lex gegeven 🙂 en ontbeet met Italiaanse rauwe ham (zonder toevoegingen) en canteloupe meloen, en een kop koffie (van onze espresso machine, met 100% Arabica koffiebonen).
  • Snack: Ik kocht aardbeien en druiven op de markt deze ochtend en had van beide een handvol, en ook nog 2 stukjes zelfgemaakte beef jerky (gedroogd rundsvlees, recept van het boek van de Paleo Parents‘ “Eat like a dinosaur”).
  • Lunch: slow-roasted pork shoulder met geroosterde pompoen en radicchio (overschot van zaterdag), 1 avocado in blokjes. Manlief vulde hier zijn Goodbyn Bynto lunchbox mee, en heeft waarschijnlijk ook nog wat fruit mee.
  • Dinner: kervelsoep (met zelfgetrokken bouillon van het bot uit de varkensschouder van zaterdag); NomNomPaleo-style “spatchcocked” kip, gekruid met Magic Mushroom Powder (beide van de NomNomPaleo iPad-app, die allen al voor het MMP zijn geld al waard is!) met gemengde geroosterde groenten (rode bieten, zoete aardappelen, venkel, uien en rode paprika’s – ik eet niet van de paprika’s).

Wat mijn kinderen eten? Diddy is tegendraads en uitdagend (als een echte puber natuurlijk), dus eet hij junk food wanner hij maar kan. Niet thuis, want hier in huis hebben we geen junk foodmeer. Dus ’s avonds eet hij hetzelfde als wij. Lex had deze ochtend steak en een rauwe wortel als ontbijt (en ja, ik zweer dat dit volledig zijn eigen keuze was!), Lou een sneetje spelt brood met rauwe ham (ja, de kinderen eten dus nog wel brood, al eten ze het veel minder als vroeger!). Bij de lunch deelden we het varkensgebraad (er was nog genoeg voor iedereen), L&L aten er kerstomaatjes bij. Lou at daarna nog 2 sneetje spelt brood (een met chorizo, een met rauwe ham). Lex had aardbeien als dessert. Vanavond eten ze hetzelfde als wij; ze zijn geen fan van venkel en rode bieten, maar zullen zeker van de paprika’s en zoete aardappelen eten.

2 reacties op “Whole30: day 1Voeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.