Chocolate-fudge brownies

Chocolate-fudge brownies

I’m a big fan of Out of the Box Food, I love Kim’s way of finding healthy recipes for her children and she inspires me to try this myself.  This time I used her Dark Chocolate Fudge-Almond Brownies recipe and gave it a twist of my own (even less cholesterol 😉 ), without loosing taste.  My youngest son, a chocolate addict (like his mom) is estatic about them!  He doesn’t like nuts and he never-ever-ever eats applesauce (and I didn’t invite him to help me bake these, my little niece Kitty helped me), but he goes “nuts” for these brownies!  Thanks Kim, for another awesome recipe!  Here’s my version:

  • 1/4 cup vegetable margarine or butter
  • 1 cup raw cane sugar
  • 3/4 cup applesauce (no added sugar!)
  • 3/4 cup cocoa (unsweetened)
  • 1 tsp baking powder
  • pinch of salt
  • 1 tsp vanilla
  • 2 eggs
  • 1/3 cup non-fat yoghurt
  • 1 cup speltflower
  • 1/2 cup almond meal
  • 1 cup dark chocolate chips (preferably 62% cacao or higher)

Preheat the oven to 350 degrees.  Lightly butter a 9″x9″ square baking pan, cut out a piece of baking paper and stick to the bottom.

Melt the butter in a medium saucepan.  Whisk in the raw cane sugar and bring back to a simmer.  When the mixture is simmering, add the applesauce and cook for an additional minute, whisking until smooth.  Turn off the heat.  Whisk in cocoa powder, sea salt and vanilla.  Cool slightly.

When the mixture has cooled to a luke-warm, stir in the yogurt and then the eggs until well incorporated.  Stir in the flour, baking powder and almond meal and mix in the chocolate chips. Pour into the prepared baking pan.
Bake for 30 minutes.
Remove to a wire rack to cool.

Don’t tell anybody they’re ‘healthy’ brownies and they won’t even notice 😉

Ik ben een grote fan van Out of the Box Food, ik hou van de manier waarop Kim gezonde versies van lekkers vindt voor haar kinderen en ze inspireerd me om dit ook zelf te proberen. Deze keer gebruikte ik haar Dark Chocolate Fudge-Almond Brownies recept en gaf er mijn eigen draai aan (met nog minder cholesterol 😉 ), zonder ook maar aan smaak in te boeten.  Lou, chocolade verslaafd (net als zijn mama) is in de 7de (chocolade) hemel!  Hij houdt niet van noten en heeft een bloedhekel aan appelmoes en een lichte allergie aan “gezonde voeding” (ik heb hem wijselijk uit de keuken gehouden bij het bakken, nichtje Kitty heeft geholpen), maar hij is lyrisch over deze lekker zachte brownies-vol-chocolade!  Bedankt Kim, voor weer een fantastisch recept!  Dit is mijn versie:

  • 50 gr margarine of boter
  • 250 gr ongerafineerde rietsuiker (of oersuiker, bij de natuurwinkel)
  • 150 gr appelmoes (zonder toegevoegde suiker, zonder stukjes)
  • 75 gr cacao (ongezoet)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zeezout
  • 1 theelepel vanille
  • 2 eieren
  • 100 gr magere yoghurt (0% vetgehalte)
  • 125 gr speltmeel
  • 50 gr amandelmeel (of gemalen amandelen)
  • 75 à 100 gr pure chocolade druppels (liefst zo donker mogelijk; bakvast)

Verwarm de oven op 175°C.  Beboter een 22 x 22 cm vierkante bakvorm, knip een stuk bak papier ter grootte van de boden en kleef dat op de bodem.

Smelt de boter in een pannetje met dikke bodem.  Voeg de rietsuiker toe en meng goed met een garde, laat even caramelliseren.  Voeg de appelmoes toe, meng weer goed met een garde en laat al roerend een minuutje koken.  Haal van het vuur en meng er de cacao, het zout en de vanille onder.  Laat afkoelen tot handwarm.

Voeg de yogurt en de eieren toe en meng tot een homogeen mengsel.  Voeg dan het meel, het bakpoeder en amandelmeel toe en meng goed.  Meng de chocoladedruppels eronder en giet in de bakvorm.
Bak gedurende 30 minuten.  Laat afkoelen op een rekje.

Vertel niemand dat het “gezonde” brownies zijn en ze zullen het niet eens merken 😉

1 comment on “Chocolate-fudge browniesAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.