Gingerbread cookies

Gingerbread cookies

Here in Belgium we have a special kind of gingerbread, speculaas, that is eaten a lot around this period.  Saint Nicolas brings it to the children, and we bake them in his shape.  But ‘speculaas’ contains so much sugar (and fat) it’s almost scary 😉 .  So I tried to come up with a healthier version, and it worked quite well.  These gingerbread cookies aren’t very sweet, so if you like them sweeter add a little more maple syrup or raw cane sugar.

Ingredients:

  • 800 gr whole-wheat or spelt flour
  • 2 eggs
  • 250 gr vegetable shortening
  • 125 gr maple syrup
  • 150 gr raw cane sugar
  • 5 gr salt
  • 12,5 gr baking soda (sodium bicarbonate)
  • 15 gr ground cinnamon
  • a pinch of each: ground ginger, ground nutmeg, ground cloves, ground cardamom, ground white pepper
  • 1 tablespoon (soy or oat) milk

Mix all the ingredients and wrap in cling film.  Leave to rest at least 24 hours in the fridge, a few days is better.

Preheat the oven to 180 – 190°C (350 – 375 degrees F). On a lightly floured surface, roll the dough out to 1 cm thickness. Cut with cookie cutters. Place cookies onto an ungreased cookie sheet (not too close).
Bake for 10 to 12 minutes in the preheated oven. When the cookies are done, they will look dry, but still be soft to the touch. Leave to cool on wire racks.

Rond deze tijd wordt er nogal wat speculaas gegeten.  Sinterklaas trakteert er alle kinderen op en de bakkerijen liggen er vol van.  Echte speculaas bakken, het is een leuk werkje, maar het is beangstigend hoeveel suiker (en vet) er in speculaas zit!  Dus besloot ik een iets gezonder alternatief uit te werken.  Dit is het resultaat; de koekjes zijn niet erg zoet, dus als je van zoeter houdt kan je er wat meer esdoornsiroop of rauwe rietsuiker (of oersuiker) bij te doen.

Ingredienten:

  • 800 gr volkoren- of speltmeel
  • 2 eieren
  • 250 gr bakmargarine
  • 125 gr esdoornsiroop
  • 150 gr rauwe rietsuiker (of oersuiker)
  • 5 gr zout
  • 12,5 gr natrium bicarbonaat
  • 15 gr gemalen kaneel
  • een snufje van elk (of 10 gr speculaaskruiden): gemberpoeder, gemalen nootmuskaat, gemalen kruidnagel, gemalen kardemom, gemalen witte peper
  • 1 eetlepel (soja of haver) melk

Meng alle ingrediënten tot een homogeen deeg en verpak in plastiekfolie.  Laat minstens 24u rusten in de koelkast, enkele dagen is beter.

Verwarm de oven voor op 180 – 190°C.  Rol het deeg uit, op een met bloem bestoven oppervlak, tot 1 cm dik.  Steek er koekjes uit.  Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier (niet te dicht bij elkaar).
Bak 10 à 12 minuten in de warme oven.  Als ze klaar zijn, voelen ze nog zacht aan.  Laat afkoelen op een rekje.

0 comments on “Gingerbread cookiesAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.