“So, what do you have for breakfast then?”

“So, what do you have for breakfast then?”

THAT ^^ is the first thing I’m asked when I tell people I don’t eat grains (anymore).  As if cereal (or bread) is the only thing one can have for breakfast.  Next to follow: “so really, no bread, no pasta?  I could NEVER….”  well, if I can, everyone can.  I have to admit I would have had the exact same reaction a year ago.  So let me tell you what’s a typical day in meals for me now:

  • Breakfast: a fruit/coconut milk smoothie (raspberry, blueberry, banana, apple, orange,….. with coconut milk and a little honey) or bacon and eggs (on ‘workout’ days)
  • Lunch: a salad with leftover meat/fish or canned tuna or smoked salmon/mackerel
  • Dinner: meat (good quality, if possible grass-fed or at least biological), fowl or fish (baked in butter or coconut oil or roasted) with a variety of vegetables (raw, cooked or roasted)
  • snack (only if I feel like it and if I’m hungry, but since eating this way I don’t snack much): handful of nuts (except peanuts as they’re no nuts but legumes)

I really don’t miss the bread, or the pasta (I make ’tagliatelle’ out of zucchini and have that instead of pasta) or the rice or potatoes.  I do allow myself to eat a small handful of fries whenever we have that, but notice that a handful is really enough.  I only eat when I’m hungry and don’t feel the need to snack in between meals.  And that is completely new to me!  

“Wat eet je dan als ontbijt?” is het eerste wat mensen me vragen als ik zeg dat ik geen granen (meer) eet.  Alsof je alleen maar brood (of ontbijtgranen) als ontbijt kan hebben?  Het volgende wat ik hoor is dan “nooit meer brood, of pasta? Ik zou het niet kunnen!”  Als ik het kan, kan iedereen het, punt.  Om eerlijk te zijn moet ik toegeven dat ik een jaar geleden waarschijnlijk net zo gereageerd zou hebben.  Daarom geef ik even een opsomming van mijn maaltijden op een doorsnee-dag:

  • Ontbijt: een smoothie van vers fruit (appel, sinaasappel, banaan, frambozen, blauwe bessen,…), kokosmelk en een beetje honing; of spek met eieren (op dagen dat ik sport)
  • Lunch: een slaatje met overschot vlees/vis van de dag tevoren, of een blikje tonijn of gerookte zalm of makreel
  • Avond: vlees (van goede kwaliteit, indien mogelijk biologisch), gevogelte of vis (gebakken in boter of kokosolie of in de oven geroosterd) met een variëteit aan groenten (rauw, gekookt, gewokt of geroosterd)
  • snack (enkel als ik honger heb, eigenlijk zelden sinds ik mijn eetstijl veranderd heb): een handjevol noten (behalve pinda’s, dit zijn nl. geen noten maar peulvruchten)

Ik mis het brood niet, noch de pasta (ik maak tagliatelle van courgette en eet dat ipv pasta), de rijst of de aardappelen.  Ik sta mezelf wel toe een handjevol frieten te eten als we die klaarmaken en daar heb ik dan ook genoeg mee.  Ik eet enkel als ik honger heb en voel geen behoefte om tussen de maaltijden door te snacken.  En dat is volledig nieuw voor mij!

0 reacties op ““So, what do you have for breakfast then?”Voeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.