Foodblogevent Februari: Masala Chai rijstpap

Foodblogevent Februari: Masala Chai rijstpap

(english version below)

Sinds juni 2008 wordt er maandelijks een foodblog-event georganiseerd voor en door Nederlandstalige foodblogs.  De samenvatting hiervan vind je op het blog van het Foodblog Event.  Vorige maand las ik er voor het eerst over op een aantal foodblogs die ik volg (en op twitter), o.a. Es’ Factory en Koken met Antoinette.  Deze laatste won de editie van vorige maand met haar fijne uiensoep als ultieme comfortfood.  Dus deze maand mag zij gastvrouw zijn en een thema kiezen:

Neem een typisch Nederlands of typisch Belgisch gerecht en geef er een buitenlandse draai aan.

Na wat brainstormen met Diddy in de auto (die ritjes naar school/werk en terug op maandag en dinsdag zijn daar de ideale momenten voor) besloot ik voor rijstpap als typisch Belgisch/Nederlands dessert te gaan.  Maar welk buitenland zou ik kiezen?  Italië was tè voor-de-hand-liggend vond ik.  Ik wou het eens wat verder, wat exotischer zoeken.  En dan kwam Starbucks in mij op, en de hele “Chai Latte” hype.  Ik begon met wat opzoekwerk naar de herkomst van deze Chai Latte (met dank aan o.a. Wikipedia), en kom er eerst al achter dat de benaming foutief is: Chai betekent gewoon “thee” in Asië (Chai in het Persische rijk, maar oorspronkelijk chá uit het Mandarijns).  Wat wij hier dus als “Chai Latte” bestempelen is eigenlijk Masala Chai, een mengeling van zwarte thee en oosterse kruiden.  Vele Masala kruidenmengsels gaan terug op Ayurvedische medische teksten.  Onder invloed van de engelsen werd er melk aan de thee toegevoegd.    Er bestaat ook niet 1 vast recept voor deze kruidenmengeling (die Karha wordt genoemd), er zijn vele variaties afhankelijk van streek tot streek (en zelfs van families met hun eigen specifieke “geheime” kruidenmengsels).   De meeste mengsels bevatten wel minstens gember en kardemom.  Verder bevat het meestal kruidnagels, zwarte peper en kaneel.  In de traditionele Masala Chai zit verder: zwarte thee, melk en zoetstof (rietsuiker of honing).

Met dit als basis-informatie kon ik wel aan de slag.  De eerste versie van het recept probeerde ik met thai-rijst, maar deze werd te droog.  Dan toch maar met dessert rijst en dat werd een voltreffer.

Benodigdheden:

  • 1 l (soja)melk
  • 15 kardemompeulen
  • 10 kruidnagels
  • 1 cm verse gember
  • 10 korrels zwarte peper
  • 1 theelepel kaneel
  • 3 el zwarte thee (bv. darjeeling)
  • 125 gr dessertrijst (of risotto rijst)
  • 6 eetlepels ongeraffineerde (of rauwe) rietsuiker

Kneus de kardemompeulen, kruidnagelen en zwarte peper in een vijzel, snijd de gember in dunne plakjes.  Doe alle kruiden met de melk in een pannetje en breng aan de kook.  Laat 15 minuten op laag vuurtje sudderen.  Zet het vuur uit en voeg de theeblaadjes toe.  Laat 15 minuten trekken.  Giet door een zeefje.

Spoel de rijst in koud water.  Doe bij de gekruide melk in een pannetje met dikke bodem.  Breng heel zachtjes aan de kook, zodat de melk niet aan de bodem blijft kleven.  Laat ongeveer 35 minuten koken.  Neem van het vuur en roer er de rietsuiker door.  Laat afkoelen en serveer in leuke glaasjes, eventueel met een paar plakjes mango.

Smakelijk!

I took the challenge of participating in a dutch-foodblogevent.  Theme of the month was: take a typical belgian or dutch dish and give it an exotic twist.  I decided to go for a typical belgian rice pudding as a base.  There’s a whole hype about “Chai Tea Latte” since Starbucks came to Belgium, so I thought, why not go for a Chai Tea Latte rice pudding?  First I did some research on Chai Latte and found out first of all that Chai Tea Latte is not really the right naming: Chai just means “tea” in Asian countries (deriving from ‘Chai’ in Persian, but originally chá in Mandarin Chinese).  That what we call “Chai Latte” is really “Masala Chai”, a mixture of black tea and exotic herbs and flavours.  Many Masala herbal mixtures are based on  Ayurvedic medicinal texts.  Milk was added to tea under influence of english colonists.    There is not one herbal mixture (called ‘Karha’) for Masala Chai, the recipe varies from region to region (and even families having their own “secret” recipe).   Most mixtures contain at least ginger and cardamom.  Many recipes also list cloves, black pepper and cinamon.  The traditional Masala Chai also contains: black tea leaves, milk and some kind of sweetener (cane sugar or honey).

I went to work in my kitchen with this information.  For the first trial version I didn’t use the right kind of rice (I used Jasmin Thai rice), which turned out to dry.  So I used an italian risotto type rice and this version turned out nice and creamy.

Ingredients:

  • 1 l (soja)milk (don’t use skimmed milk though, full fat gives a more creamy pudding)
  • 15 cardamom pods
  • 10 cloves
  • 1 cm fresh  ginger
  • 10 peppercorns
  • 1 teaspoon ground cinamon
  • 3 tablespoons black tea leaves (darjeeling)
  • 125 gr dessert rice (or risotto rice)
  • 6 tablespoons unrefined (or raw) cane sugar

Crush the cardamom pods, cloves and peppercorns in a mortar, slice the ginger.  Put all the herbs and spices with the milk in a heavy based saucepan and slowly bring to a boil.  Let simmer about 15 minutes.  Turn off the stove and add the tea leaves.  Let infuse  15 minutes.  Strain through a tea-strainer.

Rinse the rice in cold water.  Add to the spicy milk in the heavy based saucepan. Bring to a boil very slowly, making sure the rice doesn’t stick to the bottom.  Simmer about 35 minutes.  Take off the stove and add the sugar, stirring well.  Let it cool and serve in nice glasses, dressed with a few slices of fresh mango.

5 comments on “Foodblogevent Februari: Masala Chai rijstpapAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.