Homemade spelt (or whole wheat) pizza

Homemade spelt (or whole wheat) pizza

I make homemade pizza since a very long time, I learned it from my dad.  The recipe I had was wonderful with white flour, but since I’m trying to use healthier alternatives (like spelt and whole wheat flour) I had to make some changes to my favourite recipe.  Just keeping the recipe and replace the white flour with whole wheat didn’t really work, as the dough wouldn’t be soft enough.  I know because I tried 😉  and it resulted in a very dry crust.  But I finally got the recipe right now, crispy on the outside and soft on the inside, so I’m sharing it with you 🙂 .

Ingredients:

  • 800 gr spelt (or whole wheat) flower (or if you like it less dark, use 300 gr white and 500 gr whole wheat/spelt flour)
  • 2 tablespoons flour improver
  • 40 gr fresh yeast
  • 300 ml lukewarm water
  • 1 tablespoon sugar (I used unrefined cane sugar)
  • 10 gr sea salt
  • 50 gr olive oil

Add the yeast and sugar to the lukewarm water and mix with a fork until the yeast is liquefied.  Put the flour in a bowl and add the water/yeast mixture.  Mix with your hands (or use the kneading hooks of your food processor) until all the water has been absorbed by the flour.  Add the salt and olive oil and knead for about 10 minutes (a little longer if you’re kneading by hand); add a little water if the dough is too dry.  Cover the bowl with cling film and leave to rest for 1 hour.

Move the dough to your working table, which you have previously dusted with a little flour.  Press all the air out of the dough and knead a little.  Divide the dough in 4 to 5 pieces and round them into balls.  Leave to rest for another 15 – 30 minutes covered with cling film and a clean towel; in the meantime prepare the topping.  Pre-heat your oven to 225°C.

Take one of the dough-balls and roll out into flat (but not too thin) disks and put the disk on a baking tray.  Top with a little tomato sauce (about 2 tablespoons) and add other ingredients (on the picture below: tuna, onions, anchovy, black olives, prawn), finish with mozzarella cheese and sprinkle with oregano and a little olive oil.  Bake 12 to 15 minutes.

Ik maak al heel lang zelf pizza, ik heb het van mijn papa geleerd.  Het recept
dat ik had was heerlijk met witte bloem, maar omdat ik de laatste tijd gezondere alternatieven (zoals spelt of volkorenmeel)probeer te gebruiken moest ik  wat
aanpassingen maken aan mijn recept.  Gewoon de bloem vervangen door een volkoren alternatief werkte niet, want het deeg werd te droog en hard.
Maar eindelijk heb ik nu een goed recept uitgewerkt, met een korst die
lekker krokant is vanbuiten en zacht vanbinnen.  Dus deel ik het nu met jullie 🙂 .

Ingredienten:

  • 800 gr spelt (of volkoren) meel (als je van een
    lichter deeg houdt, gebruik dan 300 gr witte bloem en 500 gr volkoren/spelt meel)
  • 2 eetlepels meelverbeteraar
  • 40 gr verse gist
  • 300 ml lauw water
  • 1 eetlepel suiker (ik gebruik ongeraffineerde
    rietsuiker)
  • 10 gr zeezout
  • 50 gr olijfolie

Meng de gist en suiker met het lauwe water tot de gist is opgelost.  Doe het
meel in een kom en voeg het water/gistmengsel toe.  Meng met de hand (of gebruik de kneedhaken in je keukenmachine) tot al het water is opgenomen door het meel.  Voeg zout en olijfolie toe en kneed minstens 10 minuten; voeg nog wat water toe als het deeg te droog blijkt.  Bedek de kom met plastic folie en laat 1 uur rijzen.

Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven werkvlak.  Druk
alle lucht uit het deeg en kneed kort.  Verdeel het deeg in 4 à 5 gelijke stukken en bol ze op.  Laat nogmaals 15 à 30 minuten rijzen (afgedekt met plastic folie en een zuivere handdoek).  Maak ondertussen de vulling klaar.  Verwarm de oven op 225°C.

Neem 1 van de deegballen en rol uit tot een platte, niet te dunne, cirkel.  Leg
de deegbodem op een bakblik.  Verdeel ongeveer 2 eetlepels tomatensaus (of gezeefde tomaten) over de deegbodem en beleg met ingrediënten naar smaak (op de foto hierboven: tonijn, uien, ansjovis, zwarte olijfen en garnaalstaarten), eindig met stukjes mozzarella en besprenkel met oregano en een weinig olijfolie.  Bak gedurende 12 tot 15 minuten.

0 comments on “Homemade spelt (or whole wheat) pizzaAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.