Boekweit pannenkoeken

Zaterdag is het lichtmis en je weet: Met lichtmis is geen vrouwke zo arm, of ze maakt haar panneke warm. Lichtmis (of Maria-Lichtmis) is een katholieke feestdag. Nu ben ik zelf niet gelovig, maar ik hou wel van tradities. En pannenkoeken bakken op lichtmis is zo’n traditie die ik graag verderzet! Deze traditie gaat trouwens veel verder terug dan het katholicisme. Lou vroeg me onlangs smekend of ik nog eens ‘echte pannenkoeken zoals vroeger’ wou maken. Hij wil daarmee zeggen niet op basis van banaan, pompoen of ander granenvrij paleo-recept. Die vindt hij niet slecht, maar toch ook niet echt…ècht. Maar omdat ik geen gluten meer in mijn keuken wil, wou ik dat niet doen. Een glutenvrij alternatief dan maar? Ik ben aan de slag gegaan met boekweit; boekweit is geen graan, maar een pseudo-graan. Het is dan ook glutenvrij. De meeste pannenkoek-recepten met boekweit vragen om gist, maar dat wou ik ook niet gebruiken. Ik heb het boekweitmeel laten fermenteren, omdat dit dan lichter verteerbaar wordt. Eerst had ik een echte zuurdesemstarter gemaakt van boekweitmeel, maar dat is toch wel redelijk wat werk (lees: een week ‘voeden’). Daarom heb ik een ‘snelle starter’ gemaakt met komboecha. Dit recept vraagt niet zoveel werk en tijd, maar is toch heerlijk luchtig. En de kinderen die hebben ze helemaal goedgekeurd!

Boekweit-zuurdesempannenkoeken

  • 250 gr boekweitmeel
  • hetzelfde volume kombucha (natuurlijke kombucha zonder toevoegingen, bij de natuurwinkel)
  • 125 ml verse, volle, biologische melk  of kokos- of amandelmelk (voor een lactose-vrije versie)
  • 4 biologische eieren
  • 2 eetlepels esdoornsiroop
  • 1 theelepel natrium bicarbonaat
  • een snuf zeezout
  • boter of kokosolie om te bakken

Begin 1 dag op voorhand: meng het boekweitmeel met de kombucha, dek af met een doek en zet op een warme plaats: dit wordt je zuurdesem.

Roer een half uurtje voor je gaat bakken je zuurdesem door. Doe alle ingrediënten (inclusief boekweitzuurdesem, behalve boter/kokosolie) in een mengkom en meng met een garde (je kan dit ook in een blender doen); laat een half uurtje rusten. Verwarm een pan met antikleeflaag (of een pannenkoekenpannetje) op middelhoog vuur en smelt een klontje boter in de pan. Doe ong. 1/2 pollepel beslag in de pan en draai het pannetje rond zodat het beslag verdeelt wordt over de hele bodem. Bak gedurende 1,5 à 2 minuten, totdat de pannenkoek makkelijk los komt van de bodem, en draai hem om met een spatel. Bak de andere kant een halve à 1 minuut. Serveer warm met een klontje boter en esdoornsiroop, honing of confituur. Smakelijk!

0 reacties op “Boekweit pannenkoekenVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.