Speculaas

Speculaas

(English version below)

Elk jaar lijkt het wel of de winkels vroeger en vroeger met Sint-snoeperijen vol liggen. September is nog niet ten einde of het begint al! Maar elk jaar weiger ik aan Sinterklaas te denken vóór november! Maar nu is het eindelijk november, dus mogen we stilletjes aan gaan uitkijken naar de Sint-periode! Lex, die nu al een tijd zoveel mogelijk glutenvrij en caseïne-vrij eet, kreeg zin in speculaas, dus besloot ik speciaal voor hem een glutenvrije versie uit de dokteren. Het is me niet gelukt om er met mijn houten vormen een mooie Sint of Piet van te maken, maar lekker is deze speculaas wel! En vreselijk zoet, naar mijn smaak, maar dat is typisch speculaas natuurlijk. Deze koekjes zijn niet “paleo”, omdat ik gebruik maak van rijstmeel, maar daar was het me deze keer niet om te doen. Wel om een zo authentiek mogelijke speculaas te maken voor mijn jongens, maar dan zonder ’troep’.

  • 100 gr boter, zacht
  • 75 gr donkere ongeraffineerde rietsuiker
  • 25 gr esdoornsiroop
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • een snufje ongeraffineerd zeezout
  • 1 theelepel natriumbicarbonaat
  • 150 gr rijstmeel
  • 50 gr arrowroot
  • water

Meng de boter, rietsuiker, esdoornsiroop, kruiden en zout in een keukenmachine. Voeg het rijstmeel, de arrowroot en natriumbicarbonaat toe en meng. Voeg al mengend net genoeg koud water toe om een homogeen deeg te maken.

Haal het deeg uit de mengkom en plaats het op een stuk plasticfolie. Rol het deeg tot een worst in de plasticfolie en leg het een nacht te rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170°C.

Haal het deeg uit de koelkast, verwijder de plasticfolie en snijd het deeg in dunne koekjes (5 mm dik ongeveer). Leg de koekjes een paar centimeters uiteen op een bakplaat. Bak ze 12 à 15 minuten in de oven. Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes op de bakplaat 10 à 15 minuten afkoelen. Probeer ze zeker niet onmiddelijk van de bakplaat te halen, want dan verkruimelen ze helemaal! Na 10 à 15 minuten zijn de koekjes hard geworden en kan je ze voorzichtig van de bakplaat halen om verder te laten afkoelen.

December 6th we celebrate Saint Nicholas. This good man brings gifts and sweets, especially chocolate figures and ginger-cinnamon biscuits called ‘Speculaas’. And every year these sweets can be found in all the shops a little earlier! This year I spotted the first Saint Nicholas sweets in september, more than 2 months early! Lex loves these ginger-cinnamon biscuits, but as he’s been eating a gluten-free diet, I decided to try to make these gluten free for him. I didn’t manage to make ‘gingerbread men’ with my fancy wooden moulds, but they taste great! And terribly sweet, to my taste :p , but these cookies are typically quite sweet. These cookies are not “paleo” (although I think no cookies are really paleo, but sometimes it’s nice to have an indulgence), because I use rice flour, but it wasn’t my purpose to make paleo cookies anyway. I was trying to make a “speculaas” cookie that tastes just like “the real deal”, but without the really bad stuff.

  • 100 gr butter, softened
  • 75 gr dark, unrefined cane sugar
  • 25 gr maple syrup
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 1 teaspoon speculaas-spices
  • a pinch celtic sea salt
  • 1 teaspoon sodium bicarbonate
  • 150 gr rice flour
  • 50 gr arrowroot
  • water

Mix the butter with the sugar, maple syrup, spices and salt in a food processor. Add the rice flour, arrowroot and sodium bicarbonate and mix. While the food processor is mixing pour in enough cold water to make a dough.

Remove the dough from the foodprocessor and put in on a piece of plastic film. Make a ‘sausage’ of douhg wrapped in plastic film and let it rest 1 night in the refrigerator.

Preheat the oven to 170°C/340°F..

Remove the dough from the plastic film and cut it in thin cookies (about 5 mm). Place them on a cookie sheet, make sure to leave an inch (or 2) between the cookies. Bake 12 to 15 minutes in the oven. Remove the cookie sheet from the oven let the cookies rest on the cookie sheet for about 10 to 15 minutes. Do not try to remove the cookies from the cookie sheet right away, as they will fall apart in crumbles! After 10-15 minutes the cookies have hardened and you can move them from the cookie sheet.

0 reacties op “SpeculaasVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.