Apple crumble

Apple crumble

I saw this recipe on pinterest (or better, the picture) and as of that moment I was obsessed. I had to make it grainfree (and with less sugar; a lot less sugar). I don’t know if it’s the time of the month (you know, hormones and stuff), the fact that I have to study for 2 exams next week, or just because it’s autumn and there are lots of fresh apples, I couldn’t get it out of my mind. So yesterday we this for dessert. For now reason at all. I love dessert for no reason at all 🙂 .

For the topping:

  • 50 gr chestnut meal
  • 30 gr arrowroot
  • 75 gr almond flakes
  • 75 gr walnuts, roughly chopped
  • 50 gr coconut sugar
  • 150 gr butter, softened

For the filling:

  • 75 gr butter
  • seeds of 1 vanilla bean
  • 6 apples (I used a local variety that cooks nicely and doesn’t get too soggy), peeled, cored and thinly sliced
  • 2 tablespoons coconut sugar
  • 1 tablespoon walnut liquor (“Nocino”, I make my own 🙂 ; you can leave it out)

Preheat the oven to 350°F/175°C.

For the topping: combine the chestnut flour, arrowroot, coconut sugar, almond flakes and walnuts in a large bowl. Add the butter in pieces and squeeze the mixture with your fingers in order to make crumbles. Place in the fridge until you’re ready with the filling.

For the filling: place the butter and vanilla seeds in  a saucepan and put on medium heat. Whisk continuously. You will see the butter will start to foam, continue whisking. After a few more minutes the butter will turn a slight brown color. Continue to whisk until the butter starts to give off a nutty aroma. Immediately transfer the butter to a bowl to prevent it from burning. Let it cool for a few minutes.

Combine the apples with the coconut sugar and liquor. Add the brown butter and toss to combine.

Place the filling in a ceramic cake dish. Take the topping from the fridge and put the crumbles on top of the filling. Put the cake dish on a cookie sheet and bake for 55 minutes in the oven.

Remove from the oven and let it cool 10 minutes. Serve warm with vanilla ice cream.

Ik kwam dit recept op pinterest  tegen (of tenminste de foto) en vanaf dat moment had ik er een obsessie bij. Ik moest en zou deze taart granenvrij maken (en met minder suiker; veel minder suiker). Ik weet niet of het aan ‘die tijd van de maand’ ligt (je weet wel, hormonen enzo), aan het feit dat ik voor 2 examens moet studeren, of gewoon omdat het herfst is en de winkels vol liggen met nieuwe oogst appels, ik bleef er aan denken. En dus aten we gisteren dit dessert. Zomaar, zonder reden. Ik vind taart zonder reden geweldig 🙂 .

Voor de crumble:

  • 50 gr kastanjemeel
  • 30 gr arrowroot
  • 75 gr amandel schilfers
  • 75 gr walnoten, grof gehakt
  • 50 gr kokosbloesemsuiker
  • 150 gr boter, zacht

Voor de vulling:

  • 75 gr boter
  • zaadjes van 1 vanille peul
  • 6 appels (ik gebruikte stoofappels), gepeld, klokhuis verwijderd en in dunne schijfjes gesneden
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 1 eetlepel walnoot likeur (“Nocino”, ik maak hem zelf 🙂 ; je kan hem ook weglaten)

Verwarm de oven voor op 175°C.

Voor de crumble: meng het kastanjemeel, de arrowroot, kokkosbloesemsuiker, amandelschilfers en walnoten in een grote kom. Voeg de boter in stukjes toe en knijp die met je vingers onder het mengsel, zodat je kruimels krijgt. Zet dit in de koelkast tot je met de vulling klaar bent.

Voor de vulling: doe de boter en de vanille in een pannetje en zet op middelhoog vuur. Roer constant met een garde. Na een paar minuten zie je dat de boter begint te schuimen, blijf roeren. Na nog een paar minuten wordt de boter lichtbruin van kleur. Blijf roeren tot de boter een licht naar noten ruikt. Giet de boter dan dadelijk over in een kommetje, zodat ze niet aanbrandt. Laat een paar minuten afkoelen.

Meng de appels met de kokosbloesemsuiker en de likeur. Voeg de bruine boter toe en meng alles voorzichtig door elkaar.

Verdeel de vulling over een keramische taartvorm. Haal de crumble uit de koelkast en verdeel de kruimels over de vulling. Zet de taartvorm op een ovenschaal en zet dezein de oven. Bak gedurende 55 à 60 minuten.

Haal de crumble uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Serveer warm met vanille roomijs.

1 reactie op “Apple crumbleVoeg die van jou toe →

  1. Wanneer ik appelmoes maak voeg ik al jaren geen suiker toe. De appelmoes is dan lekkere rins zoet en ik mis de suiker niet. Hetzelfde geldt voor apple pie. Ik maakte de standaard deeg, maar geen suiker bij de appelen. Echt je mist het niet. Dus als ik apple crumble zou maken zou ik er ook geen suiker bij doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.