Sweet and sour chicken

Sweet and sour chicken

Feeling like something sweet and sour, but without the refined sugar, MSG and inflammatory poly-unsaturated oils? It’s easy, just try it!

  • Chicken or turkey (breast or thighs) , diced
  • 1 pineapple, peeled, cored and diced
  • 3 peppers (yellow and red), diced
  • 2 onions, diced
  • 2 tabelspoons tomato paste
  • 1 tablespoon honey
  • homemade bone broth
  • 2 tablespoons ginger syrup (I found one with unrefined cane sugar, if you don’t want to use this, replace with another tbsp of honey)
  • 3 tablespoons vinegar (I used Ume plum vinegar, but you could use ACV too)
  • 1 tbsp garam masala spices
  • celtic sea salt and freshly ground black pepper to taste
  • cooking fat of choice (coconut oil, ghee or lard)
  • 2 tbsp Kuzu root, dissolved in a little cold water (or use arrowroot if you can’t find kuzu root)

Mix the meat with the garam masala spices, salt and pepper. Melt the cooking fat in a wok and sauté the meat until browned. Add the onions and peppers and sauté until the onions are translucent. Add the tomato paste and enough bone broth to cover the meat and vegetables in the pan about halfway. Let it simmer for about 5 minutes. Add the pineapple chunks and let it simmer for another 5 minutes, until the meat and vegetables are done. Add the honey, ginger syrup, vinegar and stir. Adjust salt and pepper if needed. Add the kuzu root to the sauce, stir and let it simmer until the sauce thickens and returns translucent.

Serve with (cauli-)rice.

Heb je wel eens zin in zoetzure saus, maar niet in geraffineerde suikers, mono-natriumglutamaat en ontstekingsbevorderende poly-onverzadigde vetten? Het is makkelijk zelf te maken, probeer het eens!

  • Kip of kalkoen (borst of dijen) , in blokjes gesneden
  • 1 ananas, gepeld, hart verwijderd en in blokjes gesneden
  • 3 paprika’s (geel en rood), in blokjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 eetlepels geconcentreerde tomatenpasta
  • 1 eetlepel honing
  • huisgemaakte bouillon
  • 2 eetlepels gembersiroop (ik vond hem in de natuurwinkel met ongeraffineerde rietsuiker, maar als je dit liever niet gebruikt, neem dan 1 extra eetlepel honing)
  • 3 eetlepels azijn (ik gebruikte Ume pruimen azijn, maar je kan ook appel cider azijn gebruiken)
  • 1 eetlepel garam masala kruiden
  • keltisch zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • vetstof naar keuze (kokosolie, ghee of reuzel)
  • 2 eetlepels Kuzu, opgelost in een weinig koud water (of als je dat niet vindt, gebruik dan arrowroot)

Meng het vlees met de garam masala kruiden, zout en peper. Smelt de vetstof in een wok en sauteer het vlees tot het bruin is. Voeg de uien en paprika’s toe en sauteer ze tot de uien glazig zijn. Voeg de tomatenpasta en genoeg bouillon toe tot het ongeveer halverwege het vlees en de groenten komt. Laat het ongeveer 5 minuten sudderen. Voeg de ananas toe en laat nog 5 minuten sudderen, tot het vlees en de groenten gaar zijn. Voeg de honing, gembersiroop en azijn toe en roer. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de kuzu toe, roer flink door en laat het sudderen tot de saus ingedikt is.

Serveer met (bloemkool-)rijst.

0 reacties op “Sweet and sour chickenVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.