Grainfree brownies

Grainfree brownies

It was just a matter of time for me to ‘primalize’ my favorite brownie recipe. Yesterday we went to a BBQ organized by CrossFit Antwerp and I thought it was the right time to try it. I think I succeeded, as the brownies were finished even before the meat was ready! These brownies are grain-free (and therefore gluten-free) and have half the sugar of my ‘old’ recipe (and uses coconut sugar, which is way healthier than white sugar!). This makes them less sweet but very chocolate-y. Lou, who is normally not fond of my favorite 80% chocolate, LOVES these brownies!

  • 250 gr grass-fed, unsalted butter
  • 250 gr dark chocolate (I use 80% chocolate)
  • 4 eggs
  • 1 teaspoon vanilla
  • 150 gr coconut sugar
  • 50 gr arrowroot powder (or tapioca or potato starch)
  • 60 gr almond meal (ground almonds – or you could use ground hazelnuts)

Line a 20 x 20 cm (8 x 8 inch) brownie tin with parchment paper and preheat the oven to 180°C (350°F).

Melt the butter and chocolate in a heavy-based saucepan on low and let it cool a bit. Beat the eggs with the vanilla and the coconut sugar in a bowl. Add the chocolate/butter mixture and mix, then add the arrowroot and almond meal, beating to combine smoothly. Pour the mixture in the lined brownie tin.

Bake for 20 to 25 minutes, but check after 20 minutes with a toothpick: it shouldn’t come out completely clean, but it shouldn’t be too wet either. The middle should still be a bit gooey.

Ik was al even van plan om mijn favoriete brownie recept te ‘primalizen’. Gisteren gingen we naar een BBQ, georganizeerd door CrossFit Antwerpen, en ik vond dat de ideale gelegenheid om het eens te proberen. Ik denk dat het een succes was, want de brownies waren op nog voor het vlees gaar was! Deze brownies zijn granen-vrij (en dus glutenvrij) en er zit maar de helft suiker in t.o. mijn ‘oude’ recept (en ik gebruik kokosbloesem suiker, wat veel gezonder is als ‘gewone’ suiker!). Hierdoor zijn ze minder zoet, maar komt de chocoladesmaak helemaal tot zijn recht. Lou, die normaal niet houdt van mijn favoriete 80% chocolade, is GEK op deze brownies!

  • 250 gr ongezouten grasboter
  • 250 gr pure chocolade (ik gebruik 80% chocolade)
  • 4 eieren
  • 1 theelepel vanille
  • 150 gr kokosbloesem suiker
  • 50 gr arrowroot poeder (of tapioca of aardappelbloem)
  • 60 gr amandelmeel (gemalen amandelen – of gebruik eens gemalen hazelnoten!)

Bekleed een brownie bakblik van 20 x 20 cm met bakpapier en verwarm de oven voor op 180°C.

Smelt de boter en chocolade in een steelpan met dikke bodem op laag vuur en laat een beetje afkoelen. Klop de eieren met de vanille en de kokosbloesem suiker in een kom. Voeg het boter/chocolademengsel toe en meng; voeg dan de arrowroot en het amandelmeel toe, en meng tot een homogene massa. Giet het mengsel in het bakblik.

Bak 20 à 25 minuten, maar kijk na 20 minuten zeker of ze al klaar zijn: prik met een satéprikker in de brownie: de satéprikker moet er niet helemaal droog uitkomen, maar ook niet te nat. De binnenkant van de brownie mag nog wat smeuïg zijn.

2 reacties op “Grainfree browniesVoeg die van jou toe →

    1. Dat kan, maar ik zou er dan wel wat minder in doen, omdat kokosmeel meer vocht opneemt dan amandelmeel. Begin eens met de helft en wacht 5 minuten voor je beslist meer toe te voegen. Laat je weten of het goed gelukt is? Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.