Sinds een aantal maanden heb ik een abonnement op een groenten- en fruitpakket via Graceland Today. Ik zocht al lang naar zo’n iniatief in mijn buurt, en ik ben dan ook heel blij dat het er nu eindelijk is. Ik wil liefst groenten en fruit die zowel lokaal als in seizoen zijn eten, maar in de meeste winkels is het ten eerste al heel moeilijk te zien wat er nu eigenlijk in seizoen is, en om lokale producten te vinden is dikwijls nog moeilijker, als het al duidelijk vermeld staat waar groenten en fruit vandaan komen (ik bedoel maar: boontjes uit Egypte, terwijl die hier in het seizoen zijn? KOMAAN!). Nu weet ik tenminste dat de groenten en het fruit in mijn doos biologisch is, en zoveel mogelijk uit het juiste seizoen èn van lokale boeren. Ik vind het ook makkelijker om te plannen: ik haal de groenten en fruit vrijdagavond op en daarna maken we ons weekmenu. Nu moet ik tenminste niet meer nadenken welke groenten we gaan eten (enkel nog: op welke dag), en moet ik er gewoon een gerecht en vlees/vis bij verzinnen.
Met ons gezin van 5 eten we veel groenten, Dus normaal gezien bestel ik een groot + een klein groentenpakket. Maar soms zijn de hoeveelheden van een groentensoort nog te weinig om een volwaardige maaltijd mee te maken, en dan moet ik creatief zijn. Zo hadden we vorige week een zakje spruitjes, 2 kleine knolselders en 3 courgetten in ons pakket, niet genoeg om elk apart klaar te maken. Dus wierp ik ze samen in de pan, en dat was een lekkere combinatie.
- 500 gr spruitjes buitenste blaadjes verwijderd en in 4 gesneden
- 2 à 3 kleine courgettes zaadjes verwijderd en in blokjes
- 2 kleine knolselders (of 1 grote) gepeld en in blokjes
- 1 ui gesnipperd
- 4 dikke sneden gerookt spek in blokjes
- vetstof ghee, reuzel, kokosolie, boter of olijfolie
- bottenbouillon of water
- fleur de sel de guérande of fijn zeezout
- versgemalen zwarte peper
- Jamaicaanse allspice of nootmuskaat
- Verhit een pan met dikke bodem op middelhoog vuur en smelt de vetstof, roerbak het spek 5 minuten.
- Voeg de ui en knolselderblokjes toe en roerbak weer 5 minuten.
- Voeg de spruitjes en een beetje bouillon of water toe, doe het deksel op de pan en laat de groenten 5 minuten stoven.
- Voeg de courgettes toe, breng op smaak met peper en allspice of nootmuskaat en laat nog 5 à 10 minuten stoven, tot de groenten gaar zijn.
- Zorg ervoor dat de groenten niet aan de bodem gaan kleven, voeg indien nodig nog een weinig bouillon toe. Breng op smaak met fleur de sel en serveer onmiddelijk.
0 reacties op “Gesmoorde spruitjes, knolselder en courgette”Voeg die van jou toe →