Vegan Cheesecake

Ik ben dol op cheesecake. Mijn darmen zijn helaas niet zo dol op melkproducten 🙁 . Ik was dus al lang aan het nadenken over een recept voor cheesecake zonder melkproducten. Op internet vind je véél recepten, meestal voor een soort melkvrije ‘kwarktaart’, waarbij de vulling gemaakt is van cashews. Maar dat was niet wat ik zocht. Ik wou zo dicht mogelijk bij de smaak van gebakken cheesecake komen. Met een twitter-kennisje in gedachten die niet enkel allergisch is voor zuivel en gluten, maar ook voor eieren, besliste ik nog een stapje verder te gaan en de cheesecake ook ei-vrij te maken. Ik nam de cheesecake zondag mee naar de benefiet van Hachiko voor nog wat onpartijdige proevers, en de zuivelvrije, ei-vrije, vegan cheesecake werd er unaniem goedgekeurd! Dit is een blijver, vanaf nu kan ik lekkere cheesecake eten zonder er nadien de gevolgen van te dragen 🙂 . Ik denk dat deze cheesecake nog lekkerder wordt als je hem afwerkt met een laagje gebrande suiker, zoals op crème brûlée, dat ga ik volgende keer ik hem maak zeker eens testen.

Volgen en delen
Vegan Cheesecake
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
6 à 8 stukken 15 minuten
Kook Tijd
45 minuten
Porties Prep Tijd
6 à 8 stukken 15 minuten
Kook Tijd
45 minuten
Vegan Cheesecake
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
6 à 8 stukken 15 minuten
Kook Tijd
45 minuten
Porties Prep Tijd
6 à 8 stukken 15 minuten
Kook Tijd
45 minuten
Ingrediënten
Voor de bodem
Voor de vulling
Porties: stukken
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 170°C. Doe een stuk bakpapier op de bodem van een springvorm van +/- 18 cm en vet de randen in met kokosolie. Bekleed nu de buitenkant van de springvorm met 2 lagen aluminium-folie: de springvorm moet in een waterbad, dus de alu-folie zorgt ervoor dat er geen water in de springvorm kan.
  2. Doe de cashews in de foodprocessor en hak ze grof. Voeg de dadels en kokosolie toe en laat de foodprocessor draaien tot het een kleverige bal vormt. Doe de massa in de springvorm en duw het met je vingers goed uit over heel de bodem en langs de wanden, tot +/- 3/4de van de wand hoog. Zet opzij.
  3. Maak de kom van de foodprocessor schoon en voeg nu alle ingrediënten voor de vulling toe. Meng tot een homogeen mengsel. Giet het mengsel op de bodem.
  4. Als de randen te hoog komen, duw ze dan voorzichtig met je vingers een beetje lager. De dadel-cashewrand moet maar lichtjes boven het mengsel uitkomen.
  5. Zet de springvorm (met alu-folie buitenkant) in een bakvorm die groter is. Giet kokend water in de grotere bakvorm, tot het water halverwege de springvorm komt. Zet voorzichtig in de oven en bak gedurende 45 minuten.
  6. Zet na 45 minuten de oven uit en de ovendeur op een kier. Haal de cheesecake uit het waterbad, maar zet hem terug in de oven en laat hem daar afkoelen tot je hem met blote hand eruit kan halen (zie notities **). Zet de springvorm dan op een rooster en laat verder afkoelen. Zet hem, als hij helemaal afgekoeld is minstens 1 nacht in de koelkast. Hij zal nog verder opstijven.
  7. Haal de springvorm een half uur voor serveren uit de koelkast. Ga met een mes langs de rand en verwijder dan de ring. Leg de cheesecake op een serveerbord.
  8. Indien gewenst kan je de cake bestrooien met (riet)suiker en deze met een crème brûlée-brander krokant branden.
Notities

* De merken Abbot-Kinney en Harvest Moon bevatten geen 'rare' ingrediënten, enkel kokos, tapioca of arrowroot en fermenten. Je kan deze vinden in natuurwinkels. Pas op voor kokosyoghurt uit de normale supermarkt, deze bevat meestal heel wat ongezonde ingrediënten als xanthaangom en suikers.

**Door de cheesecake heel rustig te laten afkoelen (eerst in de oven, dan uit de oven en dan pas in de koelkast) voorkom je dat de vulling scheuren gaat vertonen.

Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *